Poreznici naplatili 9 mil. kn iz imovine direktora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U četiri i pol mjeseca građani i tvrtke čija su se imena našli na listi poreznih dužnika državi su uplatili 218,5 milijuna kuna na ime starih obveza. Prva lista dužnika objavljena je krajem srpnja i u sljedeća tri mjeseca, do kraja listopada, dužnici su državi uplatili 152,4 milijuna kuna.

Od 1. studenog Porezna uprava ima novu listu i u mjesec i pol dužnici s te liste uplatili su 66,12 milijuna kuna.

Iako je prvotni iznos duga na listi objavljenoj krajem srpnja bio oko 28 milijardi kuna i naplata 218 milijuna kuna ne čini čak ni jedan posto ukupnog iznosa,  pitanje je koliko bi dužnici tog novca platili da im se ime nije našlo na "listi srama". Dio njih je u međuvremenu s državom dogovorio i reprogram duga, pa se ukupan iznos do početka studenog i s te osnove smanjio za oko tri milijarde kuna. 

Ministarstvo financija na svojim je stranicama izvijestilo da je  dobilo ukupno 12.932 zahtjeva za reprogramiranje poreznog duga, a reprogram je odobren za više od sedam tisuća dužnika. Ukupan iznos odobrenog reprograma je gotovo tri milijarde kuna, a dosad su dužnici državi uplatili 279 milijuna kuna.  Uz to, više od pet tisuća dužnika podnijelo je zahtjev za jednokratnu otplatu duga s time da im je država oprostila kamate. Zasad su ti dužnici uplatili državi više od 245 milijuna kuna.

Posebno zanimljivi su slučajevi u kojima Porezna uprava tereti direktore i vlasnike da su namjerno prebacivali novac s računa jedne tvrtke na drugu ili na svoje osobne račune kako ne bi platili državi sve obveze. Sada taj dug može naplatiti iz osobne imovine direktora i vlasnika ako utvrdi da su namjerno izbjegavali platiti obveze i time oni postaju porezni jamci.  U takvim su slučajevima pokrenuli čak 383 postupka, a dug koji tako nastoje utjerati doseže 709 milijuna kuna. Dosad su donijeta 221 rješenja  o naplati 319 milijuna kuna. Od direktora i vlasnika naplaćeno je gotovo devet milijuna kuna, a za 61,5 milijuna Porezna uprava je upisala založno pravo na nekretninama direktora i vlasnika.  (J. MARIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter