Porezni prihodi bolje pune budžet od predviđenog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Općinsko vijeće Medulina na preksinoćnoj je sjednici usvojilo prve izmjene proračuna za 2017. godinu, koji se povećava kako na prihodovnoj, tako i na rashodovnoj strani. Prihodi od nefinancijske imovine povećavaju se s planiranih 96,6 na 102 milijuna kuna, dok rashodi poslovanja nakon povećanja od pet milijuna sad iznose 71,3 milijuna kuna. Za gotovo 327 tisuća kuna smanjili su se izdaci za financijsku imovinu i otplatu kredita.

Načelnik Goran Buić ključnim smatra vrlo dobro punjenje proračuna na ime poreza na nekretnine koji ove godine u većem iznosu nego ranije odlazi u općinski proračun. 

Izgradnja Sportskog centra Banjole 

- Dobra je i naplata komunalnog doprinosa. U proračun su uvršteni arheološki park projekti Vižula i vrtić Pomer, vrijedni 50-ak milijuna kuna, koje se financiraju sredstvima EU-a. Ovim rebalansom neke su stavke prenijete iz starog, ukinutog Upravnog odjela za prostorno planiranje u dva novoutemeljena odjela, objašnjava Buić. U proračun je uvrštena izgradnja Sportskog centra u Banjolama vrijedna 2,1 milijun kuna. Naime, ranije se planiralo da centar financira budući koncesionar, a budući da je on ugasio tvrtku, izgradnju je financirala Općina, koja odsad njime i upravlja. Nadalje, Općina je dobila sredstva Hrvatskih voda za izgradnju kanalizacije, a sama sufinancira 20 posto vrijednosti projekata ugovorenih između Albaneža i Hrvatskih voda, objašnjava Buić.

Vijeće je donijelo i odluku o mirovanju mandata vijećnice Danijele Žgomba koja nije prisustvovala sjednici, te verificiralo mandat Paoli Šimunović.

Prema objašnjenju pročelnice Suzane Racan Stern, vijećnica Žgomba zbog osobnih je razloga zatražila mirovanje mandata, pa je zamjenjuje sljedeća osoba s kandidacijske liste. Umjesto Žgombe koja je podnijela ostavku, Šimunović je imenovana i predsjednicom Odbora za kulturu. 

Usvojen plan civilne zaštite 

Usvojena je odluka o lokalnim porezima u kojoj nema puno promjena. Prema objašnjenu pročelnice za financije Silvije Perice, 1. siječnja ove godine stupio je na snagu novi zakon o lokalnim porezima, u skladu s kojim je, također s početkom ove godine, ukinut porez na tvrtku, dok su ostale odredbe ostale nepromijenjene.

Vijeće je usvojilo niz programa za 2017., vezanih uz javne potrebe u zdravstvu i socijalnoj skrbi u sportu, tehničkoj kulturi i rekreaciji, obrazovanju i kulturi. Usvojen je plan civilne zaštite, kao i izmijenjeni programi gradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za ovu godinu. Također je usvojen akcijski plan održivog energetskog razvoja općine. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter