Porezni inspektori zatvorili devet objekata u Istri

Ni u Istri poduzetnici nisu izbjegli rigorozne kazne poreznih inspektora (D. ŠTIFANIĆ)
Ni u Istri poduzetnici nisu izbjegli rigorozne kazne poreznih inspektora (D. ŠTIFANIĆ)

Uobičajeno pojačane nadzore u sezoni Porezna uprava provodi i ovoga ljeta na cijeloj obali pa tako i u Istri, a lokalnim poreznim inspektorima u pomoć dolaze i oni iz unutrašnjosti. Kako doznajemo od Zvjezdane Kidrić, voditeljice Odjela za informiranje i odnose s javnošću Porezne uprave Ministarstva financija, pojačani porezni nadzori na jadranskoj obali provode se od 1. srpnja do 8. rujna. Istarskim poreznim inspektorima u tom razdoblju podršku daje devet kolega iz unutrašnjosti.

U žarištu interesa inspektora je primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, pa se nadzor prvenstveno odnosi na izdavanje računa i kontrolu stanja u blagajni.

Kao što je to bio slučaj i u ostalim jadranskim županijama, ni u Istri poduzetnici nisu izbjegli rigorozne kazne poreznih inspektora. Na području Istarske županije u srpnju je izdano ukupno devet privremenih zabrana obavljanja djelatnosti – ugostiteljskih, trgovačkih i uslužnih. Zatvorena su tako četiri ugostiteljska objekta, i to po jedan u Novigradu i Roču, dva u Puli, te isti broj trgovačkih radnji - u Poreču, Rovinju, Novigradu i Buzetu. Zatvoren je i jedan frizerski salon u Umagu.

Kako napominju u Središnjem uredu Porezne uprave, prekršaji zbog kojih su inspektori izdavali rješenja o privremenom zatvaranju objekata uglavnom su svugdje isti – a to je neizdavanje računa, višak u blagajni te iskazana pogrešna stopa PDV-a. Posebno ističu da zakonskim propisima nije propisan iznos dopuštenog manjka, odnosno viška gotovine u blagajni, što znači da iznos gotovine u blagajni mora odgovarati iznosu evidentiranog prometa putem izdanih računa. Također, u svakom je trenutku bitno dokumentirati poslovne događaje zbog svih propisa koji determiniraju zakonitost poslovanja, stoji u dopisu središnje Porezne uprave.

U razdoblju od 1. do 25. srpnja u Istarskoj županiji obavljeno je 298 nadzora primjene Zakona o fiskalizaciji, od kojih je 71 nadzor bio s utvrđenim nepravilnostima za koje je uručeno 14 prekršajnih naloga. (V. KAPELOTO)

 


Podijeli: Facebook Twiter