Porezni inspektori «cešljaju» Dinamo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porezna uprava provjerava poslovanje civilnih udruga, a na meti poreznih inspektora još jednom se našao i Nogometni klub Dinamo.

Poreznicima je, naime, u oko upalo da odreden broj udruga ima veliki, milijunski priljev sredstava na racune, a neki od predsjednika udruga kupili su i stanove koje su registrirali na udruženja gradana, kažu naši sugovornici iz Porezne uprave.

Da Porezna uprava nadzire rad udruga, tocnije izvršavanje njihovih obaveza placanja poreza na dodanu vrijednost, službeno nam je potvrdeno iz Ministarstva financija.

- U cilju provjere cinjenica bitnih za oporezivanje, Porezna uprava u okviru redovne aktivnosti obavlja provjeru oporezivih djelatnosti svih poreznih obveznika koji su u prethodnom razdoblju ostvarili promet preko žiro racuna u iznosu vecem od 85 tisuca kuna, a nisu registrirani kao obveznici poreza na dodanu vrijednost. Naime, temeljem odredbi Zakona o porezu na dodanu vrijednost te Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost, poduzetnici koji su u tekucoj godini obavili oporezive isporuke dobara i usluga iznad propisanog iznosa postaju obveznici poreza na dodanu vrijednost, stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva financija.

Na konkretno pitanje provjerava li se i Nogometni klub Dinamo, koji je registriran kao udruga gradana, iz nadležnog ministarstva izvještavaju da je «kod poreznog obveznika NK Dinamo u tijeku nadzor poreza na dodanu vrijednost koji provodi za Poreznu upravu Podrucni ured Zagreb.»

- Radi obaveze cuvanja porezne tajne, o cinjenicama utvrdenim u poreznom nadzoru ne možemo vas izvijestiti, stoji u odgovoru nadležnog ministarstva na naš upit.

Glasnogovornik kluba Tomislav Marcinko potvrdio je još jedan posjet poreznika nogometnom klubu iz Maksimirske 128.

- Dinamo je vec godinama u žiži interesa financijske policije, Porezne uprave i svih mogucih nadzornih organa države. Nema dana da nas netko ne provjerava, ali vjerujte da nam dosad nisu našli niti jednu jedinu pogrešku, kaže Marcinko.


Podijeli: Facebook Twiter