Porezni dužnici duguju Puli 29,4 milijuna kuna

Ferić i Martinčić (G. ROJNIĆ)
Ferić i Martinčić (G. ROJNIĆ)

Pulska gradska organizacija SDP-a u četvrtak se na konferenciji za novinare osvrnula na objavu popisa poreznih dužnika državi te na dospjele i neplaćene dugove Gradu Puli i Istarskoj županiji.

Predsjednik pulskog SDP-a Denis Martinčić i gradski pročelnik za financije Danijel Ferić posebno su se osvrnuli na utjecaj dugovanja na gradski proračun.

- Cilj sadašnje Vlade je, za razliku od prijašnje koja je svjesno tolerirala gomilanje dugova, naplatiti dugovanja. Već je prva mjera, nemogućnost isplata plaća bez uplate obaveznih doprinosa, polučila rezultata, nakon njega Grad je u proračun prihodovao pet milijuna kuna više nego za isto razdoblje prošle godine. Objava dugova također bi trebala dati pozitivne rezultate, a bila je nužna jer javnost ima pravo znati dužnike zbog kojih svi snose veći teret. Do sada Grad nije imao informacije koliko je duga nenaplaćeno jer to odrađuje država, rekao je Martinčić u uvodu konferencije.

Martinčić, inače predsjednik Gradskog vijeća, istaknuo je da zbog neodgovornog ponašanja pojedinih dužnika negativnosti trpe proračuni Grada Pule i Istarske županije, bez obzira što naplatu dugova obavlja država.

Ferić je prezentirao utjecaj objavljenih dugova na gradski proračun, napomenuvši da je on još veći no što se vidi iz objavljenog jer su objavljeni dužnici samo do određenih iznosa. Naglasio je da je objavljen popis dužnika zaključno s 31. ožujkom, pa je moguće i da je dug dodatno narastao u posljednja tri mjeseca.

- Ukupno 1.271 pulski dužnik, fizičke osobe, pravne osobe i ostali porezni obveznici - građani, duguju državi 318 milijuna kuna, a od tog iznosa 29,4 milijuna kuna je iznos koji pripada gradskom proračunu. Za porez na dohodak i prirez gradskom proračunu se duguje gotovo 26 milijuna kuna, a za porez na promet nekretnina 3,4 milijuna kuna. Toliko je minimalno manje uplaćeno u pulski proračun jer oni "manji" dužnici nisu objavljeni, kao niti oni koji su sklopili s državnim institucijama dogovor o obročnom plaćanju duga, istaknuo je Ferić, napomenuvši da se radi o desetini ovogodišnjeg proračuna Grada Pule.

Riječ je o nenamjenskim sredstvima, nastavio je pročelnik financija, koja se mogu iskoristiti za zdravstvo, socijalu, sport i kulturu. U sklopu uvođenja reda u javne financije predlaže se otpisivanje kamata za jednokratno plaćanje duga, potom pretvaranje dugova u vlasničke udjele trgovačkih društava, te veća odgovornost uprava.

- Kada obrtnici mogu svojom vlastitom imovinom odgovarati za dugove onda nema razloga da se isto primjeni i za uprave trgovačkih društava jer su se do sada ponašale neodgovorno a nitko za to nije odgovarao, istaknuo je pročelnik za financije, koji ističe i da se treba dobro odvagnuti prilikom otpisa potraživanja kada je u pitanju velik broj radnih mjesta, te za socijalne slučajeve. (Goran ROJNIĆ)

U Puli jedan posto manja nezaposlenost nego lani

- Koncem lipnja u Puli je zabilježen jedan posto manja nezaposlenost nego u isto vrijem prošle godine. Nije to velik postotak, ali kada se zna da je u državi četiri posto veća nezaposlenost nego lani onda raduje podatak za naš grad. Vjerujemo da je tome pridonijeto i javnim radovima koji nas izvlače u nedostatku privatnih investicija. Tako izgradnja obalnog kolektora i vrtića, plinofikacija, a uskoro rotora u Šijani i Kaštijuna, gdje su mnogi naši radnici pronašli posao, itekako pomaže manjoj nezaposlenosti u Puli, iznio je Denis Martinčić.

 


Podijeli: Facebook Twiter