Porezni dug platilo jedan posto istarskih dužnika

U pulskoj Poreznoj upravi nema gužvi (Arhiva/M. MIJOŠEK)
U pulskoj Poreznoj upravi nema gužvi (Arhiva/M. MIJOŠEK)

S liste 4.448 poreznih dužnika iz Istarske županije njih 49 je obavilo uplatu Poreznoj upravi, temeljem čega je njihov dug smanjen ispod kriterija koji je uvjet za objavu u javnom popisu. Dakle, svoj je dug u prvih mjesec dana od objave popisa platio tek jedan posto istarskih dužnika.

Istina, tih 49 poreznih obveznika se i dalje nalazi na "Linićevoj listi", ali očekuje se da će njihova imena biti izbrisana kada za dva mjeseca bude objavljen ažurirani popis. Nije poznato jesu li oni dug platili u cijelosti ili ne, a na dan 23. srpnja ti dužnici su dugovali ukupno 6,7 milijuna kuna. Riječ je o svega četiri od ukupno 310 istarskih tvrtki koje su ispunile kriterij za brisanje s liste. Dug je podmirilo 28 od 866 obrtnika i neznatnih 17 od 3.272 fizičkih osoba s te liste.

Dakle, najveći je odaziv na podmirenje duga bio kod zaduženih obrtnika. Čak 3,2 posto njih je već podmirilo dugove. Slijedi 1,3 posto firmi i svega 0,5 posto fizičkih osoba.

Najveću uplatu je obavila pulska tvrtka Sunčana staza, koja upravlja hotelom Pula. Ona je Poreznoj upravi uplatila najmanje 1,21 milijun kuna. Dug ove tvrtke time je smanjen ispod 300 tisuća kuna koliko je minimalni cenzus za uvrštenje na listu. Uz Sunčanu stazu još je mnogo dužnika, obrtnika i fizičkih osoba, svoj dug podmirilo baš 20. kolovoza.

Drugo najveće podmirenje duga u Istri učinila je tvrtka Promoveo iz Vodnjana, koja je imala dugovanja od 417 tisuća kuna. Budući da je ispunila kriterij za skidanje s te liste, Poreznoj je upravi uplatila najmanje 117 tisuća kuna.

Tijekom kolovoza su dug podmirile, ne zna se jesu li to učinile djelomično ili u cijelosti, i dvije osobe koje su stvorile dug obavljajući djelatnost u svoje ime: Dušan Dereta iz Umaga i Katica Medaković iz Poreča. Oboje su bili dužni po 150 tisuća kuna. Sva ostala podmirenja duga koja su obavljena u Istri manja su od 33 tisuće kuna.

Međutim, uočeno je i da su neke osobe greškom objavljene na listi. Slučaj je to Jelene Licul iz Vinkurana. Ona je obavljajući djelatnost u svoje ime stvorila dug od 544 tisuće kuna. Budući da je ispunila kriterij za skidanje s te liste, Poreznoj upravi uplatila je najmanje 444 tisuće kuna. No, po podacima poreznika Licul je dug podmirila još 23. srpnja, a lista je objavljena 31. srpnja. Kako i zašto se Licul našla na toj listi znaju revni poreznici koji su je na nju ipak nezasluženo uvrstili.

Jednako se dogodilo i sljedećim osobama: Vlada Fratucanov iz Vrsara, Ivan Lisica iz Pazina, Nenad Rojnić iz Galižane, Milan Cerin iz Bala, Josip Marić iz Murina, Ladislav Rajić i Karmen Polegubić iz Medulina, Boris Muješić, Nelda Vale i Sanja Stojaković iz Pule, David Levin (Pula-New York) te Ismail Bilali i Tim 90 (Poreč). (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter