Porezni dug: 11.000 poduzetnika želi nagodbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom jednomjesečnog produženog roka u kojem su poduzetnici mogli zatražiti reprogram poreznog duga na adresu Porezne uprave pristigla su 2.532 zahtjeva. Ukupan iznos dugovanja tih poreznih dužnika, fizičkih i pravnih osoba, iznosi nešto više od 1,6 milijardi kuna.

Prema podacima poreznika, do 13. kolovoza reprogram poreznih dugovanja s osnove poreza, carina, trošarina i doprinosa (osim doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje) zatražilo je 1.588 fizičkih osoba, kao i 944 pravne.

Dug fizičkih osoba, poput obrtnika ili onih koji se vode kao samostalna djelatnosti, iznosi 233,2 milijuna kuna, dok su poduzeća zatražila reprogram duga teškog nepunu 1,4 milijardu kuna. No, te podatke treba uzeti s rezervom s obzirom na to da obrada svih pristiglih zahtjeva nije okončana.

Naime, na umu valja imati i zahtjeve poduzetnika koji su poslani poštom te još nisu stigli na adresu Porezne uprave.

U prvom krugu zahtjev za reprogram poreznog duga podnijelo oko 8,5 tisuća poduzetnika, i to za iznos od oko četiri milijarde kuna. Kada bi se tome pridodali novi zahtjevi, proizlazi da je više od  11 tisuća poduzetnika spremno nagoditi se s poreznicima u otplati oko 5,6 milijardi kuna dugovanja.

Zakonski, rok otplate ako poduzetnik zadovoljava uvjete da sklopi nagodbu, ne može biti duži od 36 mjeseci. (G. GALIĆ/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter