Porezna vs. Bajić: Nekretnina zakonito procijenjena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo financija suprotstavilo se danas Državnom odvjetništvu i njihovim sumnjama da je sisačka porezna ispostava previsoko procjenila tržišnu vrijednost auto kuće kako bi pogodovali Marini Lovrić Merzel, zbog čega se ona nalazi u pritvoru. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac i šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec u potpunosti su stali iza procjene koju je u travnju 2012. napravila spomenuta ispostava, dok DORH vjeruje da je ona bila gotovo dvostruko napuhana, čime je županijski proračun oštećen za 4,2 milijuna kuna.

Lalovac i Čavlović Smiljanec rekli su danas da je Porezna uprava u Sisku na zakonit način, sukladno svim propisima i procedurama procijenila zgradu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sisačko-moslavačke županije te da su to potvrdile i dvije provedene revizije.

Lalovac i Smiljanec objasnili su da se procjene nekretnina utvrđuju temeljem Pravilnika koji je donijet 2011. godine i koji vrijedi za čitavu Republiku Hrvatsku.

Na novinarsko pitanje kako je onda moguće da USKOK sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel sumnjiči za preplaćivanje sporne nekretnine koju je Županija kupila od privatnog vlasnika za potrebe Hitne pomoći, ponovili su da je procjena zgrade napravljena po pravilnicima i proceduri.

Nisu željeli odgovoriti na novinarsko pitanje jesu li razgovarali i tražili objašnjenje od pročelnika sisačkog područnog ureda Porezne uprave Marijana Pešuna.

On je po pisanju medija u svom iskazu navodno teretio županicu Lovrić Merzel da ga je zvala i da mu je rekla da Županija ima ponudu za kupnju te nekretnine za iznos od 9,8 milijuna kuna. Također je navodno rekao da mu je županica rekla da je taj iznos osiguran u proračunu Županije te da će od Porezne uprave tražiti podatke o tržišnoj vrijednosti koji trebaju biti približno 10 milijuna kuna. Po tom iskazu, Pešun je navodno rekao da je vještak izradio nalaz i mišljenje na oko 10,5 milijuna kuna.

Premijer Zoran Milanović naložio je danas Ministarstvu financija da u najkraćem roku napravi analizu koja će pokazati je li bilo propusta u procjeni vrijednosti nekretnine za potrebe Zavoda za hitnu medicinu u Sisačko-moslavačkoj županiji, za koju DORH navodi da je preplaćena te za to sumnjiči županicu Marinu Lovrić Merzel. (Hina, D. C./NL)


Podijeli: Facebook Twiter