Porezna uprava opet će imati ured u svakoj županiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poreznu upravu ponovo očekuje reforma. Naime, tri godine nakon što je Vlada Zorana Milanovića provela okrupnjavanje područnih ureda Porezne uprave na njih šest, ponovo će doći do njihovog razdvajanja. Tako će od iduće godine Porezna uprava uz zagrebački Središnji ured ponovo imati i 21 područni ured na razini svake županije, odnosno grada Zagreba. 

Kako se navodi u prijedlogu posve novog zakona »provedeno okrupnjivanje područnih ureda i ispostava Porezne uprave uzrokovalo je problem u obavljanju poslovnih procesa«. Ti su se problemi, kako se navodi, najvećim dijelom odrazili kroz nemogućnost komunikacije »kako i između samih službenika, tako i između službenika i njima neposredno nadređenih osoba«. 

Neadekvatan servis

Analiza poreznog sustava, provedena nakon što je bivša Vlada u travnju usvojila Nacionalni program reformi, pokazala je kako su nužne i izmjene postojećeg ustroja Porezne uprave. Kako se u zakonskom prijedlogu objašnjava, provedena analiza ukazala je, među ostalim, da odnos službenika Porezne uprave prema poreznim obveznicima nije zadovoljavajući. "Administrativni postupci koje provodi Porezna uprava pružaju neadekvatan servis građanima i poduzetnicima, dok visoka administriranost posljedično dovodi do neujednačenih i nedorečenih poreznih postupanja", navodi se u objašenju novog zakonskog prijedloga. Ocjenjuje se pritom i kako reorganizacija provedena za SDP-ove koalicijske Vlade, u određenim područjima nije ostvarila predviđenu učinkovitost. 

Smanjivanje broja područnih ureda Porezne uprave izazvalo je veliku raspravu prije tri godine. Novom ustroju usprotivili su se SDP-ovi koalicijski partneri HNS i IDS, no i unutar samog SDP-a bilo je prijepora oko okrupnjavanja područnih ureda Porezne uprave tim više jer se tom reorganizacijom nije slijedio postojeći teritorijalni ustroj. Na to je tada ukazivao i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) koji ne krije zadovoljstvo najavljenom izmjenom. 

"U više navrata smo upozoravali na neprihvatljivu praksu mijenjanja i napuštanja važećeg županijskog teritorijalnog ustroja kroz ustrojavanje državne uprave po načelu nekoliko većih regija, smatrajući da državni aparat treba biti usklađen s važećim teritorijalnim ustrojem", navode u službeničkom sidnikatu. 

Službenici zadovoljni

U sindikatu ističu i da će, ukoliko Hrvatska u budućnosti umjesto županija uvede regije, podržati ustroj državne uprave koji slijedi logiku takve administrativne podjele. 

– No, dok se to ne dogodi, politika ne bi trebala na ovakav način potkopavati teritorijalnu podjelu za čiju promjenu nema političke volje, snage i konsenzusa – ističu u SDLSN-u. 

U tom se sindikatu nadaju da će sličan scenarij reorganizacije doživjeti i Carinska uprava, koja je trenutno organizirana kroz četiri područna ureda – Zagreb, Split, Rijeka i Osijek. Moguće je da će im se želja ostvariti s obzirom na to da su na javnom savjetovanju teze za prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj službi iz kojih je evidentno da će se doći do izmjena odredbi o unutarnjem ustrojstvu, upravljanju i poslovima unutarnjih ustrojstvenih jedinica Carine.

(G. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter