Porezna uprava najavila povrat poreza maloljetnicima

Ante ČIZMIĆ/Cropix
Ante ČIZMIĆ/Cropix

Budući da je od 1. siječnja 2015. godine uveden porez na kamate na štednju, veći broj maloljetnih osoba postali su poreznim obveznicima te će se na njih također primjenjivati poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak. Iz Porezne uprave izvijestili su da će se privremeno porezno rješenje kojim se utvrđuje godišnji porez na dohodak i prirez porezu na dohodak maloljetnika, dostavljati zakonskim zastupnicima/roditeljima, a utvrđeni iznos za povrat, isplatit će se na račun maloljetnika na temelju dostupnih podataka u Poreznoj upravi.

-Za maloljetnike koji nemaju otvoren račun na koji se može izvršiti povraz poreza, u rješenjima će pisati da se poziva zakonski zastupnik maloljetnika, da se javi nadležnoj ispostavi Porezne uprave kako bi se proveo postupak utvrđivanja zakonskog zastupnika te da dostavi broj računa za izvršenje povrata, naveo je glasnogovornik Porezne uprave Marko Nenadić.

Naime, dostava rješenja obveznicima očekuje se do 30. lipnja ove godine, a isplata povrata u kolovozu, nakon zaprimanja i evidentiranja eventualnih prigovora na dostavljeno rješenje. Obzirom da će se dio zakonskih zastupnika pozivati u Poreznu upravu kako bi dokazali svojstvo zakonskih zastupnika ili skrbnika te kako bi odlučili o načinu isplate preplaćenog poreza, Porezna uprava poziva roditelje čije dijete ili štićenik nema otvoren račun, da se Poreznoj upravi jave što prije kako se u ispostavama tijekom ljetnih mjeseci ne bi stvarale nepotrebne gužve na šalterima. Za maloljetnike koji nemaju račun na koji se može izvršiti povrat, zakonski zastupnik može dostaviti svoj račun za izvršenje povrata.

U poreznu upravu zakonski zastupnici sa sobom trebaju ponijeti izvadak iz matice rođenih za maloljetnu osobu. Za djecu rođenu u inozemstvu potrebno je donijeti izvadak iz matice rođenih iz inozemstva ili drugu odgovarajuću i vjerodostojnu ispravu kojom se dokazuje da su zakonski zastupnici maloljetnika, naveli su iz Porezne uprave. (D. B. P.)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter