Porezna uprava mora osloboditi macku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak je našu redakciju nazvao citatelj Mario Kocijancic koji nas je obavijestio da je u prostorijama bivše auto-kuce Falcon na Trgu I. istarske brigade vec nekoliko mjeseci zatocena macka. Kako nam je ispricao, kroz mali prorez izmedu vrata i poda jedna je gospoda hrani i daje joj vodu. Problem je, kaže, što su prostore zapecatirali djelatnici Porezne uprave i ne smiju se otvarati. U više su navrata, kaže, zvali i veterinare, i vlasnika, i Poreznu upravu, ali nitko nije reagirao. I tako je prošlo gotovo tri, cetiri mjeseca, jer je macka, kaže Kocijancic, u tom prostoru od prije nove godine.

I doista, provjerom u zatvorenim i zapecacenim prostorima sada vec bivšeg zastupnika Mazde pronašli smo lijepu macku. Iako je ispocetka nismo vidjeli, po naputku gospodina Kocijancica, pokucali smo par puta na prozor i maca je došla, mazna i umiljata pokušavala nam se približiti kroz staklo. Ali uzalud. I mi smo joj stavili malo vode i na žalost morali je ostaviti u zatvorenom prostoru. Tek su ostaci hrane i mlijeka doista potvrdivali da je netko redovno hrani. Na poziv veterinarskoj inspektorici Lovorki Tomicic doznali smo da joj je cijela prica vec poznata te je odmah nazvala Poreznu upravu da bi dogovorila oslobadanje.



- Ono što su mi rekli u Poreznoj upravi je da su taj prostor vec više puta morali otvarati zbog zatocenih macaka koje nekako udu unutra, ali potom ne mogu vani. Problem je što svaki put, da bi otpecatirali prostor, moraju pozvati vlasnika da bude nazocan jer ga bez njegovog prisustva ne smiju otvarati. Tako ce biti i ovaj put. Kada dodu do vlasnika, ici ce otvoriti prostor. Zatražila sam da i ja budem prisutna i da preuzmem životinju, a na vlasniku je da se pobrine da zatvori rupe da životinje više ne ulaze, rekla nam je Tomicic.

S obzirom na to da bi otvaranje prostora trebalo biti ovog tjedna, od vlasnika tog prostora dobili smo potvrdu da je doista vadenje macaka iz tog njegovog prostora vec postalo ucestalo. Tvrdi da su problem rupe na krovu kojih ima više i kroz koje macka upadne, a potom i ostane jer ne može van. "Ja mislim da te životinje samo maltretiraju i da bi one i same znale izaci vani, ali nema veze ici cemo i ovu osloboditi", rekao nam je pomirljivo vlasnik prostora.

I udruga "Ruka šapi", kako saznajemo, vec duže vrijeme imaju saznanja o toj maci jer ih je nazvalo više gradana koji su svjedocili njenom tužnom mjaukanju. I sami su, kažu nam volonteri udruge, bili tamo i nastojali je vec izvaditi vani, pozvali i poreznu i vlasnika, ali sve to predugo traje i nitko ne reagira, kažu volonteri, iako su im svi obecavali da ce doci i otvoriti prostor. Hoce li moci preuzeti macu, ovisit ce o raspoloživim kapacitetima kod udomitelja. (Sandra ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter