Porezna uprava još danas zaprima prijave

Gužva ispred pulske ispostave Porezne uprave (N. LAZAREVIĆ)
Gužva ispred pulske ispostave Porezne uprave (N. LAZAREVIĆ)

Danas, posljednjeg dana podnošenja godišnjih poreznih prijava Porezna uprava je produžila radno vrijeme ispostava. Umjesto do 13 sati porezne prijave će se moći predati od 7 do 19 sati. Onaj tko ne može do Porezne - prijavu može poslati preporučenom pošiljkom putem pošte ispostavi Porezne uprave u mjestu gdje je boravio veći dio prošle godine.

Danas neke pošte u Istri rade do 20 sati, sat vremena duže nego Porezna uprava. Poštanski ured na graničnom prijelazu Kaštel, koji je nekoć radio 24 sata - više ne radi.

Prijavu moraju predati oni koji su lani ostvarili dohodak od nesamostalnog rada kod dva ili više poslodavaca istodobno, zatim oni koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti za koju se on utvrđuje na temelju propisanih poslovnih knjiga te oni radnici čiji poslodavac (ili sam isplatitelj) nije uplatio porez na dohodak. Prijavu moraju podnijeti i umjetnici koji su iskoristili 55 posto priznatih paušalnih izdataka te ratni vojni invalidi koji su koristili porezne olakšice. Prijavu treba podnijeti rezident Hrvatske ako je poslan na rad u inozemstvo po nalogu tuzemnog poslodavca te član posade broda u međunarodnoj plovidbi koji ostvaruje dohodak od nesamostalnog rada od domaćeg ili inozemnog brodara ako je plovio manje od 183 dana. Izuzetak su ratni vojni invalidi koji mogu djelomično popuniti prijavu, a dohotke mogu, ali i ne moraju prijaviti, ovisno o tome isplati li im se ili ne.

Na povrat poreza imaju pravo oni kojima se porez na dohodak od nesamostalnog rada obračunava po stopi od 12 posto, a istovremeno su ostvarili drugi dohodak po kojem je plaćen porez po stopi od 25 posto; oni kojima je bar jednu plaću isplatio HZZO ili nisu primili jednu ili više plaća te oni koji lani nisu iskoristili osobne odbitke za uzdržavanje člana ili članove obitelji. No, uzdržavani član može biti samo onaj čiji je prošlogodišnji oporezovani dohodak manji od 11.000 kuna, a to je bruto iznos.

Podnošenje prijave se isplati onima koji žive u brdsko-planinskom području ili području od posebne državne skrbi jer mogu prijaviti veće odbitke i time ostvariti povrat poreza. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter