Porezna reforma smanjuje prihode općine Raša

Oporbeni vijećnici su očekivali više
Oporbeni vijećnici su očekivali više

Druge izmjene proračuna usvojili su u utorak vijećnici Općine Raša s 10 glasova za i dva protiv (Ivan Mohorović i Šućuralija Bašić). Rebalansom proračun je izglasan u visini 15,5 milijuna kuna. Program gradnje umanjuje se s 1,8 na 1,4 milijuna kuna. Do smanjenja je mahom došlo jer nije zgotovljena dokumentacija za planirane projekte. Usporeni su projekti poput ceste Brovinje - Skitača te sportskog centra u Raši. Jednako tako, nije moguće, do kraja godine riješiti papirologiju za proširenje groblja na Skitači te će se ta sredstva prebaciti za proširenje groblja u Svetom Lovreću, za što je već zgotovljena dokumentacija.

Očekivali više

Program održavanja komunalne infrastrukture smanjen je s 3,5 na 3,4 milijuna kuna. Razlog je što općina neće moći izraditi plan gospodarenje otpadom jer ne postoji plan višeg reda, na državnoj razini. Sredstva za tu namjenu prenamijenit će se za formiranje dva nova zelena otoka.

Vijećnici koji su glasali protiv, Mohorović i Bašić, iznijeli su svoj stav. "Iz godine u godinu vrtimo istu priču. Svota novca se raspoređuje kako smatrate da je u trenutku najbolje. Nisu vidljivi rezultati na terenu, a potencijali nisu iskorišteni. IDS je imao par ministara, no niti jedan nije posjetio Rašu. Ovdje nije bila organizirana niti jedna turistička manifestacija. Naslijedili ste kaos i kosture koji padaju iz ormara i jasno mi je da je to bilo nemoguće riješiti u jednom mandatu. No, svejedno sam očekivao hrabrije poteze. Čelnici vaše stranke koji se zalažu za decentralizaciju trebali bi doći i ispričati se za stanje u našoj općini. Oni su odgovorni za devastaciju i stagnaciju općine. Bilo je prostora za nešto više, ali nije se napravilo," poručio je Mohorović. Spočitao je još sanaciju doma u Svetom Bortulu, za koji smatra da nije povoljan trenutak za izdvajanje značajnih sredstava. "U Raši nema niti jedan prostor gdje bi se mladi okupljali, nemamo knjižnice, a ni kulturnih događanja. Osim dva kafića, nemamo ništa," zaključio je Mohorović.

- Nije mi jasno kako jedan konzervatorski odjel drži čitavu općinu u šaci kao taoca. Zašto se za sve njih proziva? Zašto nisu reagirali ovih dvadeset godina dok je Raša sustavno propadala. Zašto se ne može pokrenuti niti jedan projekt, a mogućnosti ima mnogo, toplana, sportski centar ili projekt rudarstva. U ove tri i pol godine ništa nije pokrenuto, samo kozmetika. Trebali bi pratiti broj stanovnika Raše, konstantno se smanjuje jer im ne možemo ništa ponuditi, stava je Bašić.

Proračun 17,4 milijuna

Raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein poručila je da joj je jasno da oporba treba propitivati odluke i imati svoje mišljenje, no ne slaže se da ništa nije napravljeno.

Paliska Bolterstein predočila je vijećnicima prijedlog proračuna za iduću godinu u visini od 17,4 milijuna kuna. "Nova porezna reforma znatno će utjecati na prihode lokalnih samouprava. Dogovorene su kompenzacijske mjere, no prema nekim izračunima, nama će biti namireno 68 posto od onoga što dobivamo danas. Dakle, više od 30 posto nam je uskraćeno. Izuzetno oprezno smo planirali proračun, što će utjecati na razvoj," pojasnila je načelnica.

U kratkom izlaganju poručila je da će u idućoj godini za socijalu i zdravstvene usluge izdvojiti 900 tisuća kuna. Na predškolski odgoj odvajaju preko 2 milijuna kuna, vatrogastvo milijun kuna, zaštitu okoliša 600 tisuća te potpore gospodarstvu sto tisuća kuna. U idućoj godini, nadaju se da će dovesti vodu do plažnog prostora u Svetoj Marini i Ravnima. Povećat će iznos za manifestacije jer općina slavi 80 rođendan te će to dostojno obilježiti. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter