Porezna i HGU: Koliko PDV-a na ulaznice za koncerte?

S prosvjeda glazbenika protiv stope PDV-a na ulaznice za koncerte: Bratoš, Pađen i Hasanefendić (M. TODOROV/CROPIX)
S prosvjeda glazbenika protiv stope PDV-a na ulaznice za koncerte: Bratoš, Pađen i Hasanefendić (M. TODOROV/CROPIX)

Porezna uprava objavila je priopćenje u vezi cijena ulaznica za koncerte, odnosno o PDV-u od 25 posto na ulaznice protiv kojeg su se pobunili domaći glazbenici. Očekivano, iz Hrvatske glazbene unije stiglo je oštro reagiranje.

U priopćenju Porezne uprave stoji da "nacrtom prijedloga zakona o porezu na dodanu vrijednost nije predloženo nikakvo povećanje stope poreza na dodanu vrijednost u odnosu na zakon koji je sada na snazi, što znači da porez na dodanu vrijednost nije razlog za povećanje cijena ulaznica za komercijalne koncerte".

Kažu da su od plaćanja poreza na dodanu vrijednost oslobođene usluge u kulturi i s njima usko povezane isporuke dobara javnih ustanova u kulturi ili drugih organizacija u kulturi koje se takvima smatraju prema propisima Republike Hrvatske.

Međutim, ističu da usluge koje obave takve ustanove koje primjenjuju oslobođenje nemaju pravo odbiti porez na dodanu vrijednost koji im zaračunaju drugi porezni obveznici, dok organizatori komercijalnih koncerata koji su obveznici poreza na dodanu vrijednost imaju pravo na odbitak pretporeza.

Napominju i da organizatori koji obračunavaju stopu od 25 posto poreza na dodanu vrijednost na koncerte imaju pravo na odbitak pretporeza odnosno ulaznog poreza na dodanu vrijednost. Na kraju stoji kako se u postupku pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji hrvatsko zakonodavstvo na području oporezivanja porezom na dodanu vrijednost mora uskladiti s pravnom stečevinom EU-a.

Iz HGU-a uzvraćaju da u priopćenju nema niti jednog jedinog argumentiranog odgovora na tu njihovu inicijativu, samo se utvrđuje trenutno stanje stvari, odnosno činjenica da je stopa PDV-a i dosad bila 25 posto, te priopćenje opisuju porukom na razini priče o magarcu, koji je krepao upravo kad su ga naučili gladovati.

"Ne prosvjedujemo mi zbog rasta PDV-a, iako je u kratkom razdoblju porastao s 22 na 25 posto (što isto nije nebitno), nego zbog činjenice da je dosadašnja stopa PDV-a jednostavno postala neizdrživa za našu djelatnost, a da je Ministarstvo financija, bez ikakvih argumenata, odbilo prijedlog Ministarstva kulture da se PDV za ulaznice za koncerte izjednači sa stopom koja se primjenjuje na kinoulaznice".

Dalje kažu da ne traže nikakve privilegije ili izuzetke, nego samo da im se izjednače uvjeti poslovanja sa svim državama oko nas, i državama Europske unije jer su najbogatije zemlje EU-a uvele povlaštenu stopu PDV-a na ulaznice. U HGU ističu da je broj koncerata u protekle dvije-tri godine pao za više od 50 posto, što Porezna uprava nije primijetila, ali zato to članovi HGU-a to osjećaju na vlastitoj koži, i na budžetima svojih obitelji.

Iz HGU-a žele s nekim "kompetentnim i politički odgovornim" argumentirano razgovarati o problemu koji je vezan uz kulturnu politiku ove zemlje "i to prije nego što taj netko, olako i površno, presudi o našoj sudbini. Mislili smo da je prava adresa za razgovor o kulturnoj politici Ministarstvo kulture RH, sudeći po tome tko se oglasio priopćenjem ispada da je to ipak Porezna uprava" stoji na kraju priopćenja HGU-a koji potpisuju Husein Hasanefendić, Nikša Bratoš, Neven Frangeš, Olja Dešić i Bruno Krajcar. (Priredio M. RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter