Poreza više nema, cijene zlatnog nakita ostale iste

Većina pulskih zlatara zasad neće spuštati cijene (M. MIJOŠEK/arhiva)
Većina pulskih zlatara zasad neće spuštati cijene (M. MIJOŠEK/arhiva)

Početkom ove godine prestao je važiti Zakon o posebnom porezu na luksuzne proizvode. Stopa tog poreza iznosila je 30 posto. Slijedom logike, bez tog poreza trebali bi pojeftiniti luksuzni proizvodi, poput nakita i satova od plemenitih metala, bisera, dragog kamenja, odjeće i obuće od krzna i kože reptila, bjelokosti, kornjačevine, koralja i sedefa. Među luksuznim proizvodima našli su se i oružje, upaljači za cigarete od plemenitih kovina, pa čak i pirotehnički proizvodi za vatromet.

Prema Vladinom obrazloženju, dosadašnji prihodi od oporezivanja luksuza bili su zanemarivi za proračun, a porez se pokazao kao neučinkovit, neopravdan i neelastičan, što će posebno doći do izražaja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Tada bi se hrvatski građani i poduzeća našli u nepovoljnom položaju budući da Unija ne poznaje takav zakon.

Prosječni građanin vjerojatno će preskočiti ovaj članak jer kornjačevinu, za razliku od kornjače, vjerojatno nije nikad ni vidio, a kamoli kupio, a sve i kada bi je htio kupiti, pa makar i 30 posto jeftiniju, u našem malom gradu to ne bi imao gdje učiniti. Pula je pretopla za bunde i pravo krzno, pa ni toga gotovo da nema u ponudi, izuzmemo li pokoji lisičji ovratnik. Satove od platine, optočene draguljima, baš onakve kakve je imao (ili ih još ima?!) Ivo Sanader, također nećete moći ovdje kupiti, ma koliko se trudili.

No, buduće mladence zacijelo će zanimati jesu li doista platina, zlato, srebro i dragulji pojeftinili za značajnih 30 posto ili su trgovci, kao po običaju, zadržali iste cijene, iako bi možda, da su ih snizili, privukli više kupaca. Kako to obično biva, većina trgovaca reagira i na najmanje poskupljenje, pa su tako, primjera radi, ovih dana kinoulaznice u Puli poskupjele s 25 na 27 kuna, što je više od pet posto, koliko iznosi novouvedeni PDV. Nekorektno i nepošteno.

S druge strane, ugostiteljima i onima kojima je porez snižen ili u ovom slučaju ukinut, ne pada na pamet sniziti cijene.

U Modiani su, doduše, cijene bundi snižene 30 posto, no ovdje je riječ o redovitom sezonskom sniženju, a ne o korekciji cijena zbog ukidanja poreza. Većina pulskih zlatara koje smo jučer obišli zasad ne razmišlja o korekciji cijena srebrnog i zlatnog nakita.

- Nećemo korigirati cijene dok ne naručimo novu robu. Čekamo da prođe siječanj, koji je inače loš mjesec, a ove godine je prodaja katastrofalna, priča nam jedna prodavačica. (piše M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter