Porez utjerati od onih koji mogu platiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerkine najave rebalansa državnog proracuna, koje navodno predvidaju znatna smanjivanja placa državnih i javnih službenika, te smanjivanje mnogih stecenih prava, nailaze na nepodijeljenu osudu strucne javnosti. Politicki analiticari skloni su, unatoc nepopularnosti nadolazecih poteza vlasti, ocjeni da ce vladajuca koalicija ostati cvrsta.

Unatoc najavama manjinskog SDSS-a da se place ne trebaju smanjivati, koalicija ce preživjeti taj potez, dok ce se mali koalicijski partner namiriti na drugi nacin, smatraju analiticari, dodajuci da ce HDZ-ova vlast izbjeci nove podjele u posljednjoj godini mandata.

"Koliko je poznato, Vlada želi linearno sniziti sve rashode za deset posto. To znaci uštedu od sedam milijardi kuna. Proracunski deficit bit ce, po postojecem trendu iz prva dva kvartala, izmedu 10 i 12 milijardi kuna", kaže dr. Damir Novotny, neovisni ekonomski analiticar.

"Bude li Vlada napravila rebalans proracuna tako da smanji rashodovnu stranu, a ne da smanji strukturu rashoda, to ce nastaviti recesiju. Utjecat ce se na raspoloženje gradana i smanjiti potrošnju. S druge strane, ne promijeni li se struktura rashoda i ne smanji se tzv. socijalna država, te neefikasni transferi prema poljoprivredi, ništa se nece postici. Vlada treba usmjeriti novac prema poduzecima i kucanstvima, jer cemo inace imati nastavak negativnog trenda što ga je potaknuo prošlogodišnji harac", objašnjava Novotny.

Stecena prava iz rada ne smiju se dirati, smatra  dr. Slavko Kulic iz zagrebackog Ekonomskog instituta. "Nisu to bilo kakva prava, jer ona potjecu iz rada i ne smiju ih umanjivati. Vlada to radi jer ne zna drukcije i zato jer ne znaju što je osnovna funkcija države. Državna vlast nema kapacitet razumijevanja problema, oni ne idu linijom težeg otpora, nego smanjuju, jer ne znaju ništa", smatra dr. Kulic te napominje da se ne smije dirati niti zdravstvo.

"Politicari lažu s lakocom. Smanjenjem potrošnje ništa necemo postici, jer trebamo povecati društvenu potrošnju. Ove mjere, napokon, dolaze iz MMF-a, koji je na mala vrata ušao u Hrvatsku i Vlada ga sluša", napominje Kulic. "Poreze treba utjerati od onih koji ih mogu platiti", napominje Novotny.

Rebalans državnog proracuna, koji bi Hrvatski sabor trebao izglasati krajem mjeseca, usuglasit ce se izmedu koalicijskih partnera, smatra neovisni politicki analiticar Davor Gjenero.

"Sigurno je da ce rebalans proracuna utjecati na poziciju vladajuce koalicije i same Vlade. No, hoce li im to povecati ili smanjiti rejting, vidjet cemo kada se otvore karte", napominje mr. Višeslav Raos, politolog iz Centra za politološka istraživanja.

Poziciju srpske manjinske stranke, bez obzira na izjave dr. Milorada Pupovca koji se ne slaže s rezanjima placa, Raos smatra neupitnom: "Smatram da ce SDSS ostati u Vladi i da nece praviti probleme oko rebalansa. Njima sada treba mjesto u vlasti, zbog više razloga, medu kojima je i zatvaranja 23. poglavlja pregovora s EU-om, gdje se govori o manjinskim pravima".

Ocito, rebalans državnog proracuna uzburkao je kolovošku bonacu u odnosima vlasti i oporbe, ali je i uznemirio širu javnost. Hoce li Vlada doista, u posljednjih 12 mjeseci svog mandata, krenuti u dodatno osiromašivanje širokih slojeva gradana, vidjet ce se uskoro. (Dubravko GRAKALIC)

PROCITALI STE SKRACENI TEKST. INTEGRALNU VERZIJU S OCJENAMA ANALITICARA MOŽETE CITATI U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE
18. KOLOVOZA.


Podijeli: Facebook Twiter