Porez na nekretnine ugrožava turizam

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Zbog novog Zakona o porezu na nekretnine istarski bi hotelijeri mogli odustati od investicija za koje se tvrdi da su neophodne želi li Hrvatska biti konkurentnija u toj branši.

Naime, kako upozoravaju iz Hrvatske udruge poslodavaca, odnosno njihove Udruge ugostiteljstva i turizma taj bi zakon, koji je tek u pripremi, hotelijerima mogao povećati troškove od 2,5 do čak pet puta u odnosu na dosadašnja davanja komunalne naknade. Uz to, porez bi bio viši kada bi se podizala vrijednost objekta, što znači da bi se to automatski odrazilo na nove investicije.

Svakako je riječ o nelogičnoj situaciji budući da se Vlada opredijelila za poticaje turizmu koji se pokazao najperspektivnijom granom gospodarstva u Hrvatskoj te je smanjen PDV u turizmu i ugostiteljstvu na deset posto.

Riječ je o simulacijama hotelijera na temelju informacija Ministarstva financija prema kojima bi se za djelatnost ugostiteljstva umjesto komunalne naknade plaćao porez na nekretnine po stopi od 1,5 posto na poreznu osnovicu koju čini 70 posto fiskalne vrijednosti nekretnine umanjene za poreznu olakšicu od 60 posto.

Kako je način izračuna fiskalne vrijednosti i dalje nepoznanica hotelijeri su moguće iznose ovog poreza simulirali na više razina i mogućih iznosa. Međutim, svi su izračuni pokazali da će novi porezi biti dodatni namet.

- U našoj tvrtki prema nekim simulacijama taj bi porez povećao troškove na račun komunalne naknade od 10 na čak 40 milijuna kuna, upozorava Edi Černjul, čelni čovjek najveće hotelijerske tvrtke u Hrvatskoj, porečke Riviere Adrije.

Najgore je, tvrdi, što će se tim zakonom uvoditi veći porez za veću vrijednost nekretnine.

- To je suludo jer ste na taj način kažnjeni za investicije. Postavlja se pitanje čemu svi poticaji za investicije. Nemamo ništa protiv tog zakona, ali neka davanja budu na razini dosadašnjih, svejedno kako se zvala, savjetuje Černjul.

I u pulskom Arenaturistu radili su slične simulacije. Međutim još nisu zabrinuti budući da se govorilo da zakon još neće biti usvojen.
 
Mali hotelijeri nisu zabrinuti. To nam potvrđuje Tullio Fernetich iz Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

- Osobno u svom hotelu u Brtonigli nisam radio simulacije i vjerujem da porez na nekretnine neće negativno utjecati na naše poslovanje. Zasad čekamo više informacija, a tek ćemo tada zauzeti stav, zaključuje Fernetich.  (B. BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter