Porez na nekretnine 1,5 posto uz velike olakšice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon bure u javnosti koju je izazvala najava uvođenja poreza na imovinu, odnosno nekretnine koji bi, prema našim izračunima, mnoge građane mogao pretvoriti u beskućnike, ministar financija Slavko Linić danas je predstavio novu verziju istog zakona po kojoj bi porezno opterećenje za nekretnine u kojima se stanuje bilo puno niže nego prema prvotnoj verziji.

Porezna stopa bit će jedinstvena i iznosit će 1,5 posto vrijednosti nekretnine prethodno umanjene za 30 posto, što znači da će porezna osnovica iznositi 70 posto vrijednosti nekretnine. Tih 70 posto nadalje bi se umanjivalo ovisno o namjeni nekretnine. Na primjer, ako se u nekretnini stanuje, olakšice će se kretati od 88 do 95 posto, najavio je Linić. Visinu olakšica, kao i fiskalnu vrijednost nekretnina, propisivat će jedinice lokalne samouprave.

"Ne bude li se nekretnina koristila, plaćat će se puni iznos", izričit je ministar.

Da bi se ostvarila maksimalna olakšica, mora biti ispunjen uvjet trajnog stanovanja u nekretnini (uz uvjet prijavljenog prebivališta). Olakšice će vrijediti i za nekretnine u kojima trajno stanuju djeca i roditelji vlasnika, kao i za nekretnine u kojima su prijavljeni i trajno stanuju zaštićeni najmoprimci te one koje se iznajmljuju na temelju ugovora o najmu i ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

Za stan od 60 kvadrata u centru Pule, u kojem vlasnik stanuje, godišnja komunalna naknada  iznosi oko 450 kuna. Umanjimo li vrijednost stana za 30 posto, dolazimo do porezne osnovice od 46.200 eura. Umanjimo li, nadalje, tih 46.200 eura za 88 do 95 posto, dolazimo do porezne osnovice od 2.310, odnosno 5.544 eura, na koju se onda obračunava 1,5 posto poreza. Iz toga proizlazi da bi porez na ovu nekretninu iznosio između 34,65 i 83,16 eura, odnosno između 260 i 624 kune.

U Rovinju se za stan u centru jednake površine, vrijedan 162.000 eura, godišnje mora platiti 151,2 kune komunalne naknade, dok bi porez na nekretnine iznosio između 85 i 201 euro, odnosno 637 i 1.530 kuna. To je, Linićevim riječima usprkos, opet puno, puno više od sadašnje komunalne naknade. (Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.

 


Podijeli: Facebook Twiter