Porez na imovinu uvodi se 1. travnja 2013.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uži kabinet Vlade odlučio je da se porez na imovinu uvodi od 1. travnja sljedeće godine s time da će građani račune početi dobivati tek u posljednjem tromjesečju 2013. godine. Kao druga opcija spominjao se 1. srpnja, ali puno je vjerojatnije da bi to mogao biti datum kada počinje naplata poreza na imovinu i na zemljište.

Od travnja do kraja godine građani bi kao akontaciju poreza na imovinu za svoje kuće ili stanove trebali plaćati iznos koji trenutno plaćaju kao komunalnu naknadu. Krajem godine, najranije u rujnu, dobit će rješenja za porez na imovinu, a tada će postati poznato i koliku će razliku morati platiti za razdoblje od 1. travnja kada će u Hrvatskoj zapravo na snazi biti naplata poreza na imovinu.

Uvođenje poreza na imovinu tako će se ipak dogoditi u sljedećoj godini, za što se zalagao ministar financija Slavko Linić, no građani novi namet neće osjetiti do kraja godine. Tako je Vlada izbjegla situaciju da građanima račun za novi trošak pošalje u vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore koji će se održati u svibnju sljedeće godine.

Linić je novinarima na upit o porezu na imovinu odgovorio da je odgođeno uvođenje poreza za četiri mjeseca jer su "oni koji su imali novac lobirali putem medija da se taj porez ne uvede te je Vladi duže trebalo da uvjeri javnost da je takav porez ipak potreban".

"Građani moraju znati gdje su prednosti kod donošenja Zakona o porezu na imovinu. Promjena mora biti", komentirao je premijer Zoran Milanović.

Ministarstvo nikada nije otkrilo model poreza na imovinu niti stopu po kojoj bi se on naplaćivao, tek su najavljivali da će se on plaćati na vrijednost nekretnine i da za kuće i stanove u kojima vlasnici žive taj porez neće biti veće opterećenje od komunalne naknade, dok će ga puno jače "osjetiti" oni  čije nekretnine nisu u funkciji, a među njima su i banke.

Linić: Novac za investicije ide u izdatke za plaće

U predstojećem rebalansu državnog proračuna neće biti promjene iznosa proračunskih prihoda i rashoda, već će to biti preslagivanje, kazao je ministar financija Slavko Linić. Planirani izdaci za investicijske projekte, koji se ne ostvaruju prema programu, prebacit će se u izdatke za zaposlene, koji su veći od planiranih. Rebalansom će se pokriti i izdaci za brodogradnju, najavio je Linić  u HBOR-u. (B. Po.)


Podijeli: Facebook Twiter