Porez na imovinu nece biti udar na srednju klasu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Zoran Milanovic naglasio je danas da je zadatak Vlade pokrenuti zemlju, pokrenuti gospodarski rast i povecati zaposlenost. "Cilj ove vlade je pokrenuti zemlju, a u tom cilju cemo svi ovdje, ciji je to posao i misija, lomiti sve birokratske i druge otpore svim vrstama ulaganja koja mogu rezultirati vecim zapošljavanjem, zadovoljstvom ljudi, s više posla i vecim prihodima proracuna, koji u ovoj godini moramo sanirati na nacin koji možda nije najpopularniji i možda nije idealan, ali je nužan", rekao je Milanovic na pocetku današnje sjednice Vlade.

Ocekuje nas niz konkretnih i odlucnih mjera. Bit cemo odlucni, ali cemo pažljivo mjeriti, pa tek onda rezati ili dodavati, dodao je.

Milanovic je to rekao reagirajuci "na opravdane reakcije u javnosti, a da bi odagnao sumnje" vezano uz porez na imovinu, povecanje PDV-a te objavu registra branitelja.

Kazao je da porez na imovinu postoji u svim europskim zemljama, ali i kako je rijec o "delikatnoj materiji" u koju nitko nije ulazio preko noci, pa nece ni Hrvatska. "Porez na imovinu je važna tema, ali ne preko noci", rekao je Milanovic naglasivši da je to materija koja se tice niza materijalnih interesa gradana.

Interes je države da se uvede reda na tržišu nekretnina i da se porez placa prema kriteriju vrijednosti imovine, a trenutno, upozorio je, "u Hrvatskoj nije tako". "To je porez koji ce jednog dana, kad bude uveden, a nikada nece biti drastican, opeterecivati mnoge medu nama koji sjedimo u vladi. Neke manje, a neke više", rekao je Milanovic i naglasio kako se kod uvodenja tog poreza mora voditi racuna o efikasnosti i da se suzbije sivo tržište iznajmljivanja nekretnina.

"Danas u Hrvatskoj imamo situaciju da se na najveci broj nekretnina i stanova koji se iznajmljuju ne placa porez", upozorio je i dodao da takva situacija rezultira povecanjem cijena nekretnina. "To, u interesu gradana, želimo ispraviti, vodeci racuna da to ne bude udar na srednju klasu, da to ne bude porez na vikendice", porucio je.

Pitanje PDV-a Milanovic je opisao kao "žurnu temu", kazavši da se ne radi ni o kakvoj velikoj financijskoj caroliji nego o sredstvu koje stoji na raspolaganju da se stabilizira prihodovna strana proracuna.

"To je važno za Hrvatsku, to nije popularna mjera, pitanje je koliko je stimulativna, a u ovom trenutku je nužna. A ucinit cemo sve da zaštitimo ljude s nižim imovinskim statusom koji bi zbog uvodenja PDV-a mogli patiti", porucio je. Rekao je da ce biti uvedene diferencirane stope kao i niža stopa PDV-a u turizmu.

Registar branitelja cemo objaviti, a najprije je potrebno promijeniti neke zakone, rekao je Milanovic. Kad promijenimo zakone omogucit cemo pristup javnosti svim opcim podacima, a to je identitet, a sve drugo, kao što je ratni put ne mora biti javno objavljeno vec dostupno državnoj upravi, rekao je. "Objavit cemo registar, ali ne i neke podatke za koje smatramo da mogu biti delikatni, oni ne moraju ici na internet. Ali ime i prezime, godina rodenja, to da, s tim siguran sam nitko u ovoj zemlji nema problema", rekao je.

Milanovic je uputio i cestitku svim vjernicima koji slave i obilježavaju pravoslavni Božic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter