Porez na imovinu je porez na sirotinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Porez na imovinu je porez na sirotinju. Njega nece placati tajkuni koji su se odavno pobrinuli za sebe i znatan dio imovine prebacili u Švicarsku ili na Djevicanske otoke", rekao je saborski zastupnik Damir Kajin u petak na konferenciji za novinare u Pazinu obrušivši se na najavu iz Vlade o uvodenju poreza na imovinu.

Ponovio je da je i 2007. bio protiv prijedloga SDP-a o oporezivanju imovine. Najnovije najave iz Vlade premijerke Kosor Kajin je nazvao dokazom da je država pred bankrotom te je porucio neka se uzme tajkunima, neka se oporezuju monopoli, a ne da se poklanja imovina pa se ne naplacuje niti kuna za turisticko zemljište.

Nakon što se državi plati porez na imovinu mnogi ce biti gladni, tvrdi Kajin. Izjavio je da je za vrijem Josipa Broza Tita oko 400 tisuca ljudi steklo društvene stanove, a još ih je toliko izgradilo kuce i stanove kreditima te su mnogi naslijedili obiteljska imanja i sada ce na njih morati placati porez.

Vladinu mjeru o smanjenju pretplate HRT-a s 80 na 60 kuna nazvao je "najjacim izbornim potezom HDZ-a, po nacelu: ako HRT nije HDZ-ov servis, nema potrebe niti da postoji javni servis". Ako Vlada još prihvati i zahtjeve nekih komercijalnih televizija da HRT ne može objavljivati reklame nakon 18 sati, onda ce to, po njegovom mišljenju, biti de facto gašenje HRT-a kao javnog servisa.

Dotaknuo se i Ljubljanske banke koja je, tvrdi, pokrala novac hrvatskih štediša i onih na podrucju bivše Jugoslavije. Tvrdi da Sloveniji nije bitno da Nova ljubljanska banka ude u Hrvatsku, vec da se kroz sukcesiju rješava slovenska pljacka štediša. Ako na to pristane Hrvatska, to ce proci i u Beogradu, Sarajevu i Skoplju.

"Bit operacije Ljubljanske banke je da to plati eksjugoslavenska sirotinja novcem, zlatom i imovinom koji su ostali blokirani na jugoslavenskim racunima", kaže Kajin.


Podijeli: Facebook Twiter