Poreština otvorila vinske podrume

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Središte ovogodišnje manifestacije Dani otvorenih vinskih podruma u Istri bila je Poreština, jer su, prema rijecima županijskog turistickog procelnika Denisa Ivoševica, ondje napravljeni najveci iskoraci u proizvodnji vina u posljednje dvije godine.

Zato je predstavnicima županijskog turistickog odjela i turisticke zajednice ove godine na itineraru najprije bila nova vinska cesta Festigia Agrolagune, a potom podrum Mladena Rožanica u Kosinožicima.

Agrolaguna je najveca istarska poljoprivredna tvrtka ciji je menadžment pomogao da ona zadnjih godina saživi s istarskim turizmom. S druge strane, Rožanic je, uvjetno receno novo ime, a Mladen Rožanic mudro je odredio viziju i misiju tvrtke koja proizvode plasira na tržište visoke kvalitete, rekao je Ivoševic.

Prisjetio se 1999. godine kada je prvi put organiziran "Wine day", odnosno dan otvorenih vrata vinskih podruma koji je, kako je rekao, prošao vrlo stidljivo s osamstotinjak posjetitelja koji su u podrume ulazili nekako u grcu, jer kultura obilazaka podruma i kušanja nije bila razvijena. A ove godine bilo je barem 12 tisuca posjetitelja, koliko ih je bilo i lani.

Agrolaguna je na lokalitetu Lokvadic medu vinogradima pripremila piknik dobrodošlice s kušanjem vina, ulja i sira, a potom se turistickim vlakom krenulo u obilazak vinograda 6,5 kilometara dugom asfaltiranom Vinskom cestom Festigia kod Funtane.

Vožnja je puna prekrasnih vizura na vinograde dokle god seže pogled, ili dokle ga ne zaustavi linija šumarka, a na najvišoj tocki, na lokalitetu Faragude, izgraden je vidikovac i lovacka ceka.

Agrolaguna kod Funtane ima 175 hektara vinograda, odnosno 2,5 milijuna trsa, najviše terana, merlota i caberneta. U iduce dvije godine iskrcit ce još 100 hektara starih i zasaditi nove loze, kaže Bruno Legovic, direktor proizvodnje.

A tek koji kilometar od Poreca, u Kosinožicima, nalazi se podrum Roxanich, Mladena Rožanica. Dva vinara - Agrolaguna i Roxanich - ni po cemu nisu konkurencija, potpuno su razliciti u pristupu. Zajednicka im je težnja prema visokoj kvaliteti, ali svaki u svojoj kategoriji.

- Na hrvatskom tržištu smo tek s drugom komercijalnom berbom, jer ne radimo svježa vec odležana vina. Ponukala nas je ljubav prema vinu i prema Istri i zato želimo raditi iskrena vina s najmanjom mogucom intervencijom tehnologije i zaštitnih sredstava, napomenuo je Rožanic.


Podijeli: Facebook Twiter