Poreština: Lažna jaja - manje galebova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postavljanjem lažnih jaja galebova na podrucju od Tarske vale do Limskog kanala populacija galebova klaukavaca smanjena je za gotovo 2.000 jedinki. Osim toga, na Košambri je prikladnim mrežama organiziran izlov 200 ptica kako bi se prikupili uzorci izmeta te uzorci parazita s perja radi provodenja laboratorijskih analiza, proizlazi iz izvješca o prvoj godini projekta "Kontrola i suzbijanje populacije galeba klaukavaca i procjena rizika za zdravlje ljudi" podnesenog u Maloj vijecnici u Porecu.

Cilj pilot-projekta, prvog u Hrvatskoj, jest smanjiti populaciju galebova, u studiji nazvanih "rezervoarom za covjeka opasnih virusnih i bakterijskih bolesti".

Potreba za ovakvom akcijom pojavila se  buduci da je populacija galebova u ogromnom porastu. Naime, galebovi na našem podrucju napustili su svoja prirodan staništa, hridi i otoke te su se u sve vecem broju poceli nastanjivati na krovovima u urbanim sredinama.

Projekt je pokrenut na inicijativu Grada Poreca, u suradnji s Veterinarskim fakultetom iz Zagreba, Veterinarskom ambulantom te hrvatskim ornitolozima. Edukaciju gradana na sebe je preuzeo strucni tim Zdravog grada Porec. U prvoj godini uspješno su provedena ispitivanja populacije galeba klaukavca te monitoring vrste.

U 2012. godini ispitivanje ce se provesti na 500 jedinki. Provedeno je i prstenovanje 300 galebova, te mapiranje mjesta gniježdenja kako bi se pratilo njihovo kretanje i stupanj rizika za ljude.

Vanjski savjetnik i redovni profesor Veterinarskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Albert Marinculic iskazao je zadovoljstvo dosad ucinjenim, a svi dionicari projekta dijele njegovo mišljenje, te za 2012. godinu najavljuju proširenje projekta.

- Prednost, najveca znacajka i vrijednost projekta je u tome što je iniciran na vrijeme i što je iniciran preventivno, buduci da se njime nastoji uspostaviti kontrola prekomjerne populacije galebova dok ona još nije izmakla kontroli i dok još ne predstavlja veliki zdravstveni rizik, rekao je Marinculic.

Europske studije i one na razini svijeta predvidaju cetverostruko povecanje populacije galebova u narednih 10 godina. Ovaj ce se projekt nastojati širiti koncentricno na okolna podrucja. (T. TOROMANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter