Pored Raklja prvo hrvatsko naselje za starije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju zvanom Krase planira se gradnja naselja za smještaj osoba srednje i starije dobi te poslovno-komercijalnog objekta za pružanje medicinsko-komercijalnih usluga. Radi se o gradevinskom zemljištu od 4,7 hektara na nenastanjenom podrucju izmedu Raklja, Krnice i Belavici koje je 2006. godine kupila mlada tvrtka Rakalj d.o.o., koju je osnovala tvrtka Terra Firma d.d., inace prvi investicijski fond za nekretnine u Hrvatskoj.

Nakon što je javna rasprava o UPU-u gradevinskog podrucja Krase održana u travnju, projekt bi uskoro trebao biti prihvacen na Opcinskom vijecu te bi se pocele tražiti potrebne suglasnosti.

- Izradu ovog urbanistickog plana i UPU-a Loborika financirala je pulska tvrtka Terra Firma. U zoni Krase, prema planovima socijalne namjene, nalazilo bi se oko 700 smještajnih jedinica s jednim manjim dijelom stambene namjene, a upravo je velicina gradnje zasmetala mještanima okolnih naselja koji su na javnoj raspravi zbog toga podnosili primjedbe, kazao je procelnik Opcine Marcana Zlatko Cetina.



Odgovara ipak da su primjedbe neosnovane jer naselje nece nikome smetati, a imat ce i zasebnu prometnicu koja ce ga spajati s glavnom cestom Krnica - Rakalj. Po njegovim rijecima, Terra Firma ovaj projekt naziva Salus Victus, koji su prije nekoliko godina svojim dionicarima prezentirali kao "senior village", u inozemstvu izuzetno popularan oblik naselja za trajno obitavanje osoba iznad 55 godina u unajmljenim kucama, u kojem bi im se osigurali svi oblici rekreacije, zabave, socijalne, zdravstvene i druge skrbi.

Sada se, medutim, Salus Victus spominje iskljucivo kao projekt gradnje naselja s rezidencijalnom zonom u kojoj bi se gradile vile za kupce više platežne moci, uz agroturizam, wellnes i rekreacijsku zonu.

U Urbanistickom planu uredenja zone Krase, prezentiranom na javnoj raspravi, i dalje piše da se planom obuhvacene površine ureduju "za gradnju gradevina i sadržaja namijenjenih smještaju i zbrinjavanju osoba trece dobi (senior village) i kao novi dio stambenog naselja Krase".

Njime su predvidene zone stambene, mješovite, socijalne i zdravstvene namjene, ali i zona ugostiteljsko-turisticke namjene predvidena za manji hotel s do 25 turistickih kreveta. Procelnik Cetina procijenio je da ce tvrtka Terra Firma tek tražiti krajnjeg investitora ili više njih koji ce na koncu realizirati ovaj projekt, a koji se, po njegovim rijecima, ne bi smio drasticno mijenjati od plana. (Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter