Poreč:Za uklonjeni azbest 100 kuna po četvornom metru


Grad Poreč, gradsko poduzeće Parentium i Fond Zdravi grad Poreč zajedno su pokrenuli program Moj Poreč bez azbesta, u sklopu kojeg se građanima nude značajna financijska sredstva za uklanjanje azbestnih krovnih pokrova, tzv. salonit, ili eternit ploča. Na konferenciji za novinare program su predstavili gradonačelnik Poreča Edi Štifanić i direktorica gradskog poduzeća Parentium Gordana Lalić.

Natječaj je namijenjen svim fizičkim osobama koje žele sa svojih objekata na području Grada Poreča ukloniti azbestne krovne pokrove, a bit će otvoren od 6. travnja do 15. svibnja ove godine. Svim će se građanima na kućne adrese, prije početka natječaja, uz račun za odvoz otpada biti dostavljen i informativni letak koji će sadržavati sve informacije o natječaju.

Kroz ovu će se akciju iz Gradskog proračuna dodjeljivati 100 kuna po četvornom metru uklonjenog azbestnog pokrova fizičkim osobama, čime se sufinancira uklanjanje starog i postavljanje novog krovnog pokrova. Gradskom subvencijom želi se motivirati građane da uklone čim više krovnih pokrova koji sadrže azbest, jer tako ne samo da "osiguravaju svoje i zdravlje ljudi koji borave u blizini tih objekata, već i čine naš grad zdravijim i privlačnijim turističkim središtem", kazala je Lalić.

Uz spomenutu potporu od 100 kuna po četvornom metru uklonjenog azbestnog pokrova građani mogu ostvariti i dodatnih 16 kuna po kvadratu uklonjenog azbestnog pokrova koje isplaćuje ovlašteni sakupljač opasnog otpada, koji ima potpisan ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Gradonačelnik Edi Štifanić pozvao je građane da zajedno uklone azbest iz grada i uz pomoć sredstava iz Gradskog proračuna, Poreč i Poreštinu učine zdravijom zajednicom. Procijenio je da se s ukupno 116 kuna po kvadratu, koliko se pomoći može ostvariti, može pokriti otprilike 60 posto cijene novog pokrova, a ako se odluče za limene pokrove za gospodarske zgrade, troškovi će biti pokriveni u potpunosti.

Na natječaju će prednost imati sugrađani lošijeg imovinskog stanja, a za cijelu je akciju Moj Poreč bez azbesta iz Gradskog proračuna predviđeno 100.000 kuna, od čega jedan korisnik može ostvariti najviše 10.000 kuna. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter