Poreču i okolici moderni sustav odvodnje


Na zajedničkoj sjednici vijeća Grada Poreča i općina Tar-Vabriga, Vrsar i Funtana jednoglasno je sinoć podržan izvještaj nove komunalne tvrtke Odvodnja Poreč o ostvarenju EU projekta "Sustav odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča" i donesena odluka o zaključenju ugovora o sufinanciranju projekta između Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave te ugovora o partnerstvu između Poreča, Tara - Vabrige, Vrsara i Funtane.

Kako je podsjetio direktor Odvodnje Poreč Milan Laković, radi se o najvećem projektu na ovim prostorima sufinanciranom sredstvima EU fondova i vrijednom približno 500 milijuna kuna, od čega će EU bespovratno uložiti 74 posto ili 370 milijuna, a Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode te jedinice lokalne samouprave po 43,43 milijuna kuna. Na Poreč, Tar-Vabrigu, Vrsar i Funtanu otpada osam posto investicije.

Projekt uključuje izgradnju i rekonstrukciju oko 80 kilometara mreže, čime bi se na nju priključilo još 28 naselja i 6.300 korisnika te četiri pročistača MBR tehnologijom koja omogućava III stupanj pročišćavanja i ponovno korištenje otpadnih voda za zalijevanje zelenih površina, pranje ulica, održavanje kanalizacijskog sustava i protupožarnu zaštitu.

Laković je naglasio da će Poreč zajedno s Osijekom biti pionir u ovakvom načinu rješavanja odvodnje te da će s kompletiranjem projekta na sustav biti priključeno 90 posto domaćinstava Poreštine i okolice.

Na javni natječaj za nadzor nad projektiranjem i izvođenjem radova pristiglo je pet potpunih ponuda vrijednih od 11.7 do 17,9 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost tog dijela posla iznosila 21 milijun kuna. U tijeku je još dva od ukupno pet natječaja. Prvi je natječaj za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji će zamijeniti postojećih pet (Lanterna, Poreč jug, Poreč sjever i Vrsar) te postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja, procijenjene vrijednosti od 290 milijuna kuna.

Otvorenje ponuda predviđeno je krajem travnja, sklapanje ugovora o izgradnji u rujnu, a probni rad objekata do kraja 2017. Drugi natječaj je za proširenje kanalizacijske mreže, procijenjene vrijednosti od 77,71 milijun kuna. Za njega je otvorenje ponuda također planirano krajem travnja, sklapanje ugovora tijekom kolovoza, a probni rad do kraja 2016. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter