Porecu i okolici moderni sustav odvodnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zajednickoj sjednici vijeca Grada Poreca i opcina Tar-Vabriga, Vrsar i Funtana jednoglasno je sinoc podržan izvještaj nove komunalne tvrtke Odvodnja Porec o ostvarenju EU projekta "Sustav odvodnje i uredaji za procišcavanje otpadnih voda grada Poreca" i donesena odluka o zakljucenju ugovora o sufinanciranju projekta izmedu Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave te ugovora o partnerstvu izmedu Poreca, Tara - Vabrige, Vrsara i Funtane.

Kako je podsjetio direktor Odvodnje Porec Milan Lakovic, radi se o najvecem projektu na ovim prostorima sufinanciranom sredstvima EU fondova i vrijednom približno 500 milijuna kuna, od cega ce EU bespovratno uložiti 74 posto ili 370 milijuna, a Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode te jedinice lokalne samouprave po 43,43 milijuna kuna. Na Porec, Tar-Vabrigu, Vrsar i Funtanu otpada osam posto investicije.

Projekt ukljucuje izgradnju i rekonstrukciju oko 80 kilometara mreže, cime bi se na nju prikljucilo još 28 naselja i 6.300 korisnika te cetiri procistaca MBR tehnologijom koja omogucava III stupanj procišcavanja i ponovno korištenje otpadnih voda za zalijevanje zelenih površina, pranje ulica, održavanje kanalizacijskog sustava i protupožarnu zaštitu.

Lakovic je naglasio da ce Porec zajedno s Osijekom biti pionir u ovakvom nacinu rješavanja odvodnje te da ce s kompletiranjem projekta na sustav biti prikljuceno 90 posto domacinstava Poreštine i okolice.

Na javni natjecaj za nadzor nad projektiranjem i izvodenjem radova pristiglo je pet potpunih ponuda vrijednih od 11.7 do 17,9 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost tog dijela posla iznosila 21 milijun kuna. U tijeku je još dva od ukupno pet natjecaja. Prvi je natjecaj za izgradnju cetiri uredaja za procišcavanje otpadnih voda koji ce zamijeniti postojecih pet (Lanterna, Porec jug, Porec sjever i Vrsar) te postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja, procijenjene vrijednosti od 290 milijuna kuna.

Otvorenje ponuda predvideno je krajem travnja, sklapanje ugovora o izgradnji u rujnu, a probni rad objekata do kraja 2017. Drugi natjecaj je za proširenje kanalizacijske mreže, procijenjene vrijednosti od 77,71 milijun kuna. Za njega je otvorenje ponuda takoder planirano krajem travnja, sklapanje ugovora tijekom kolovoza, a probni rad do kraja 2016. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter