Poreč:Održivi razvoj i zaštita okoliša temelj razvoja

Feručo Pilat, Edi Štifanić, Anna Maria Barbić, Adrijano Jugovac i potpredsjednica vijeća Snježana Mekota
Feručo Pilat, Edi Štifanić, Anna Maria Barbić, Adrijano Jugovac i potpredsjednica vijeća Snježana Mekota

Grad Poreč ove je godine proslavio 69. rođendan u slobodi.

Gradonačelnik Edi Štifanić te predsjednik Gradskog vijeća  Adriano Jakus naglasili su da Poreč i njegovi građani s ponosom slave bogatu i slavnu prošlost, kulturu i tradiciju i potvrđuju antifašističku pripadnost koje se nikada neće odreći.

Gradonačelnik se zahvalio svima koji predano i marljivo rade za boljitak grada. Iako je u gradu mnogo problema koje treba riješiti, jako se puno se radi, puno projekata je završeno, mnogi su u tijeku i brojni pred početkom realizacije, rekao je.

- Kao gradonačelnik i najodgovorniji čovjek u gradskoj upravi i dalje ću se zalagati za sve oblike štednje i racionalnog gospodarenja, za održavanje plaća na prihvatljivoj razini, za obuzdavanje birokratske plime, a natječaji za prodaju gradskih zemljišta koji su u tijeku sigurno će pridonijeti konsolidaciji gradskog proračuna. Ali to je samo jedna strana medalje. Ona druga mora biti rast gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta i čuvanje već postojećih. Zato moramo širom otvoriti vrata onima koji imaju kapital, znanje i dovoljno hrabrosti da u ovim teškim vremenima budu poduzetnici ili obrtnici. Upravo njima moramo dati šansu ako je ne želimo sami izgubiti, rekao je Štifanić.

- Održivi razvoj i zaštita okoliša jedna su od temeljnih odrednica našeg razvoja. Za desetak dana završava natječaj za odabir izvođača za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kao i za izgradnju 56 kilometara nove kanalizacijske mreže te 23 kilometra rekonstrukcije postojeće, koja će obuhvatiti gotovo sva naša prigradska naselja. Ovo je najveći projekt u novijoj povijesti Grada koji se najvećim dijelom financira bespovratnim sredstvima EU-a u iznosu od 50 milijuna eura. Uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, do kraja godine bit će izgrađena i pretovarna stanica na našem komunalnom deponiju.

Grad je na osam svojih objekata pokrenuo postupak izgradnje sunčanih elektrana, a za koje je već ishodio status povlaštenog proizvođača električne energije, te potpisao ugovore o otkupu. Također, do kraja svibnja na našem gradskom parkiralištu bit će postavljena prva punionica za električna vozila, najavio je Štifanić. Istaknuo je kako se radi na modernizaciji prometne infrastrukture, izgradnji POS stanova, te projektu gradnje škole na Finidi sa sportskom dvoranom i područne škole u Žbandaju, za koje kako je rekao, očekuje da će do kraja svibnja biti objavljen natječaj za investitora, a sama izgradnja početi do kraja godine.  

- Poreč se kontinuirano gradi, ne staje i ima viziju daljnjeg razvoja projekata, programa i manifestacija. Poreč zna svoje ciljeve i zna graditi partnerski odnos sa županijom, državom i Europom, rekao je župan Valter Flego. Čestitke Poreču uputio je i poseban gost sjednice ministar turizma Darko Lorencin.

Vrhunac svečane sjednice bila je dodjela gradskih priznanja. Povelje "30. april" dodijeljene su Javnoj vatrogasnoj postrojbi Centru za zaštitu od požara Poreč. Priznanje je primio zapovjednik porečkih vatrogasaca Adrijano Jugovac. Povelja je uručena i dugogodišnjem sportskom djelatniku Feruču Pilatu, koji je vodio različite nogometne, boćarske i odbojkaške klubove. Povelju je dobila i Anna Maria Barbić, profesorica koja je više od četrdeset godina radila u prosvjeti - kao odgajateljica u vrtiću, nastavnica razredne nastave, nastavnica geografije, te ravnateljica Osnovne škole Poreč.

Program svečane sjednice ispunili su nastupima mješoviti pjevački zbor "Joakim Rakovac" predvođen dirigenticom Đeni Dekleva Radaković, flautistica Giulia Dobrilović, te sekstet gitara i gudački orkestar, svi redom učenici ovdašnje Osnovne glazbene škole "Slavko Zlatić".

Prije svečane sjednice gradonačelnik, predstavnici Grada, porečke Udruge antifašističkih boraca, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, te prijateljskih gradova, zajedno su položili vijence na spomen-obilježje poginulim borcima u NOB-u. (V. HABEREITER; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter