Porečkom Studiju Sonda tri Red Dot nagrade

Plakat za ovogodišnji festival Booktiga
Plakat za ovogodišnji festival Booktiga

Studio Sonda iz Vižinade ove je godine okrunjen čak trima Red Dot priznanjima, nagradama koje su simbol međunarodno prepoznate kvalitete u dizajnu. Nagrađeni projekti dolaze iz različitih sfera, od komunikacijskog dizajna, za tiskanu brošuru za Preglednik hrvatskog dizajna i plakata za festival rabljenih knjiga Booktiga, do dizajna za Elanovu skiju Delight. Ovo potonje ujedno je i prvo Red Dot priznanje Sondi za produkt dizajn.

Na natjecanju za dizajn komunikacija između 6.800 radova iz 43 zemlje Sondini su radovi nagrađeni u kategoriji Editorijal i izdavaštvo za publikaciju Pregled hrvatskog dizajna 11/12. Osmišljena je na način da predstavlja knjigu koja kroz svoju strukturu i grafičke elemente sugerira subjekt koji je još u fazi izgradnje. Na taj se način aludiralo na svojevrsni tranzicijski proces hrvatskog dizajna koji u tom trenutku još uvijek nije imao jasno definiranu strategiju i podršku razvoja, ali bilježi afirmaciju u međunarodnim okvirima zahvaljujući radu pojedinaca i Hrvatskog dizajnerskog društva.

U kategoriji postera nagrađen je onaj koji je Sonda napravila za porečku Gradsku knjižnicu i njihov festival rabljenih knjiga Booktiga za ovu godinu. Budući da je tematika festivala bila "Knjiga otkriva ono što stvarnost skriva", inspiracija je za rješenje bio plakat koji grafički i načinom apliciranja simbolizira "zavrnuto uho" na knjizi iza kojega stoje novi svjetovi. Postavljen u gornji desni kut, poput "uha" na kakvoj golemoj knjizi, plakat zapravo preuzima čitavu oglasnu površinu i stvara od zalijepljenih plakata jedan veliki oglas za festival. "Uho" je ujedno i simbol rabljenosti knjige, čime je stvorena poveznica s karakterom festivala.

Priznanje Red Dot honourable mention za produkt dizajn dodijeljen je Elanovoj skiji Delight iz ženske kolekcije za 2013./2014 godinu, koji je prepoznat između 4662 prijavljena rada. Skija Delight inače je najlakša skija na svijetu, a Elan i Sonda na dizajnu ženske kolekcije skija surađuju već osmu godinu zaredom. Grafički dizajn skije potpisuje Sonda, a 3D dizajn slovenski Gigo Design.

Dodjelom ovih prestižnih priznanja, Sonda se trenutno može pohvaliti s ukupno pet Red Dot priznanja, nakon što su im lani dodijeljena priznanja za plakate Festivala igranog filma u Puli, te također za porečki festival rabljenih knjiga Booktiga.

- Nakon što smo lani dobili dva Red Dota, ovogodišnja tri osobito su nam draga obzirom da svjedoče o progresivnom rastu u našem poslovanju i kreativnosti. Ovoga puta otišli smo korak naprijed i zabilježili prvi Red Dot u kategoriji product dizajna što je u skladu s našim planovima za budućnost, a ti su da se razvijamo i na tom području. Pored komercijalnih, osobito smo zainteresirani i za proizvode koji će doprinositi očuvanju tradicijskih vrijednosti u Istri, ističe Sean Poropat, jedan od kreativnih direktora u Sondi. 

Jelena Šimunović, također kreativna dizajnerica u Sondi, kaže kako je u slučaju preglednika Hrvatskog dizajna naglasak na brošuri koja svojom namjernom nedovršenošću komunicira odnos Vlade prema razvoju hrvatskog dizajna. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter