Porečkom borcu priznanje predsjednika Republike

Milan Žiković s odlikovanjem u društvu gradonačelnika Edija Štifanića i članova UABA-e (V. HABEREITER)
Milan Žiković s odlikovanjem u društvu gradonačelnika Edija Štifanića i članova UABA-e (V. HABEREITER)

Devedesetogodišnji Milan Žiković iz Poreča, sudionik narodnooslobodilačke borbe, danas je primio odlikovanje Red Stjepana Radića, priznanje koje dodjeljuje predsjednik Republike Ivo Josipović.

Odlikovanje mu je na prigodnom druženju uručio gradonačelnik Edi Štifanić, budući da Žiković nije mogao prisustvovati dodjeli.

Pridružili su mu se članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine i njihov predsjednik Božo Štifanić, na čiji je prijedlog Žiković nagrađen ovim odlikovanjem. Božo Štifanić je u obraćanju prisutnima istaknuo da se Žiković iskazao i svojim predanim radom kao tajnik Saveza antifašističkih boraca Poreštine. Tu je dužnost obavljao gotovo tri desetljeća.

- Nije bilo akcije u kojoj nije sudjelovao, a u svima je bio dušom i srcem, i na nivou županije sve je išlo preko njega. Uvijek se zalagao za razvoj Saveza antifašističkih boraca i zaštitu tekovina NOB-a i Domovinskog rata. I zato nam je drago da je odlikovanje stiglo u vrijeme kada obilježavamo 70. obljetnicu Rujanskih odluka, rekao je Božo Štifanić.

Žiković se u druženju ukratko prisjetio svog životnog puta od 1943., kada se kao omladinac javio u partizane, do rata i ranjavanja, nastavka rada u SAB-u te vremena kada je bio aktivan u osnivanju Općine Višnjan, rada u bivšoj porečkoj tvornici Školjka i u turističkoj tvrtki Plava laguna. Dugo je bio aktivan i u sindikatu partije i borio se za prava radnika.

Za svoje je zasluge odlikovan različitim odlikovanjima za hrabrost i napredak države. Prije 20 godina povukao se u mirovinu. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter