Porečko vijeće: Kosićevi vijećnici napustili sjednicu

Kosićevi vijećnici Vladimir Sladonja i Dolores Gersinich napuštaju sjednicu (V. HABEREITER)
Kosićevi vijećnici Vladimir Sladonja i Dolores Gersinich napuštaju sjednicu (V. HABEREITER)

Jednoglasnom odlukom dvanaest je porečkih gradskih vijećnika na preksinoćnoj sjednici prihvatilo odluke o osnivanju radnih tijela gradskog vijeća, te odbora, komisija i povjerenstava. No, iako su u konačnici oko ovih točaka jednoglasni bili svi vijećnici, početak sjednice protekao je burno, jer su upravo zbog njih vijećnici nezavisne liste Rodoljuba Kosića napustili sjednicu.

Prvo su na početku zatražili da se dnevni red sjednice nadopuni s pet točaka koje se tiču osnivanja pet odbora, za proračun i financije, gospodarstvo i malo poduzetništvo, prostorno planiranje, komunalnu infrastrukturu, te revitalizaciju starogradske jezgre.

No, predsjednik gradskog vijeća Adriano Jakus rekao je da su članovi svih političkih opcija bili pozvani na razgovore oko sudjelovanja i formiranja radnih tijela oko čega su se većinom složili, stoga, dodao je: "Ne vidim razloga da se nova tijela uvedu, ali ako inzistirate na tome, glasat ćemo o prijedlogu bez rasprave".

Budući da je predlagatelj Vladimir Sladonja ostao kod zahtjeva, on je stavljen na glasanje, ali s devet glasova protiv vladajućih i osam za oporbe nije prihvaćen. Kosićevi vijećnici potom su zatražili pauzu, nakon koje je Sladonja rekao kako će on i njegovi kolege napustiti sjednicu.

- Napustit ćemo sjednicu jer je to nepoštivanje minimuma demokratske procedure, da se o našem prijedlogu niti ne raspravlja. Mislimo da je to naše demokratsko pravo, rekao je Sladonja i pozvao kolege oporbenjake da učine isto. (V. H.)

ČITAJTE VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter