Porečko-pulska biskupija bogatija za četiri nova đakona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred mnogobrojnom rodbinom, prijateljima i ostalim vjernicima koji su danas dupkom ispunili pulsku crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, odnosno katedralu, četiri bogoslova započeli su novi život u svetom redu. Bartosz Pawlik, Janez Barborič, Boško Čatlak i Damir Štifanić, primili su, po rukama porečkog i pulskog biskupa Dražena Kutleše, red đakonata, te time postali članovima klera Porečko-pulske biskupije.

Nakon molitvi i evanđelja navještenja, uslijedilo je zaređenje novih đakona koji su prije svega ukratko predstavljeni prisutnima. Janez Barborič (r. 1989., Slovenija) bogoslov je pulskog sjemeništa Redemtoris Mater od 2009. godine, Boško Čatlak (r. 1984., Hrvatska) diplomirani je inženjer računarstva, a u pulsko sjemenište ušao je 2008., odakle dolazi i bogoslov Bartosz Pawlik (r. 1989., Poljska) koji je 2008. odustao od studija ekonomije i odlučio slijediti svoj duhovni poziv. Iz riječkog sjemeništa Ivana Pavla II. U red đakona zaređen je i puljanin Damir Štifanić (r. 1973., Hrvatska), diplomirani pilot, koji je nakon 15 godina rada u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i Croatia airlinesu 2012. odlučio promijeniti svoj životni smjer. Ulazak u red đakona njihov je prvi korak ka cilju za koji su se odlučili i prva stepenica do prezbiterata, odnosno svećeništva.

Porečko-pulski biskup Dražen Kutleša u svojoj je homiliji istaknuo da po naravi stvari čovjek nikada u potpunosti ne može shvatiti Boga, ali će zato svaki pravi mislilac zaključiti da postoji nešto, neka životna sila koja je iznad svega i u svemu, te da je to Bog.

- Svaka stvar je trivijalna ako nema svrhu. Život je vrijedan radi svoje svrhe i cilja, i samo nam Isus može dati tu svrhu, poručio je biskup.

Potom je uslijedio središnji dio ređenja kada izabranici pred vjernicima pokazuju da prihvaćaju svu odgovornost koju Crkva od njih traži. Na biskupovo pitanje obećavaju li njemu i njegovim nasljednicima poštovanje i poslušnost, budući đakoni odgovaraju "obećavam", te im biskup poručuje "Bog koji je u tebi započeo dobro djelo neka ga i dovrši". Budući da ređenje nije čin ljudski nego božji, uslijedile su liturgije Svih Svetih tijekom kojih bogoslovi liježu potrbuške na pod pred oltarom i ponizno mole od gospodina da im daruje dar svećeničkog reda. Zatim je došao na red i sam čin ređenja polaganjem biskupove ruke na izabranikovu glavu čime ulijeva u njih duh božji i posebnom molitvom, u potpunoj tišini, redi ih u đakone. Tek tada izabranici, koji su od početka ove svečanosti bili u običnim bijelim haljama, oblače na sebe liturgijsko ruho sukladno njihovom redu.

Svakom od đakona predana je knjiga evanđelja kako bi nastavili dalje širiti riječ božju u koju i sami moraju vjerovati i živjeti ju. Riječima "Mir tebi", Porečko-pulski biskup je Bartosza Pawlika, Janeza Barboriča, Boška Čatlaka i Damira Štifanića uveo u red đakonata, te im čestitao na Božjem pozivu. Uslijedio je veliki pljesak svih prisutnih kojim su pozdravili nove navještenike božjeg evanđelja koji će uskoro biti pozvani u službu. (Patricija SOFTIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter