Porečki vijećnici "podržali" Severinu

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Sadržajno porečko Gradsko vijeće, koje je preksinoć potrajalo gotovo četiri sata, uz par važnih odluka donijelo je nekoliko burnih polemika. Dvaput prozvan od strane Dražena Prgića (HDZ) da pred nekoliko godina nije iskoristio ponudu američkih investitora, koji su imali potporu poznatog bivšeg nogometaša Jurgena Klinsmanna, vrijednu, kako je Prgić kazao 500 milijuna eura, o ulaganju u NK Jadran i gradnju nogometnog kampa, porečki je gradonačelnik Edi Štifanić ispalio da su mu isti "nudili proviziju i kad su to napravili više nisu bili dobrodošli u gradsku upravu".

Tko je kome nudio mito?

Na to je dobio glasni pljesak vijećnika IDS-a. Prethodno je gradonačelnik Štifanić kazao da su investitori koji su se predstavili da su "iz Los Angelesa i San Francisca" tražili zemljište koje je bilo državno, a da ih je predvodio nedavni štrajkaš glađu iz braniteljskog šatora Branko Škrtić. Osupnuti Prgić u nejasnom je odgovoru spočitnuo nekakvih "3.000 četvornih metara uz more", da bi kasnije, sugerirao gradonačelniku da nuđenje mita prijavi policiji.

Kosićevi nezavisni vijećnici na sjednicu su stigli u majicama s natpisom "50.000 razloga za slavlje", kojom su izrazili mišljenje o Severininom honoraru za novogodišnji nastup u Poreču, na što je gradonačelnik Štifanić pohvalio "modne detalje", naglasivši da Gradsko vijeće nije cirkus. Poduža se rasprava vodila oko dokapitalizacije tvrtke Veletržnica riba Poreč pretvaranjem ranijih dotacija i fizičkih ulaganja u udjele i oko smisla samog njenog postojanja.

Stevo Žufić (Kosićeva nezavisna lista) je kazao da možda sama dokapitalizacija tvrtke s 32 milijuna kuna već uloženih kuna od strane nije toliko upitna, ali je potrebno logično, detaljno pismeno obrazloženje koje nedostaje. Dokapitalizacija je odobrena s 10 glasova za, suzdržan je bio Daniel Šaškin (Mekotina nezavisna lista), dok su četiri Kosićevih nezavisnih i Prgić bili protiv. Istarska županija sada će imati udjel od 13 posto, Istarska razvojna agencija 12 , a Grad Poreč, Ribarska zadruga Istra i Ministarstvo poljoprivrede po 25 posto.

Tko je prodavao Dragoneru?

S pet (Kosićevi lista i HDZ) glasova protiv i ponovo suzdržanim Šaškinom (Mekotina lista) odobreno je povećanje vrijednosti boda za izračun komunalne naknade s 0,25 na 0,30 kuna po četvornom metru. Time će se prosječnoj porečkoj obitelji izdatak na godišnjoj razini, koji je dosad iznosio 300 kuna, povećati za oko 60 kuna, odnosno pet kuna mjesečno. Gradonačelnik Štifanić je spomenuo da državni prosjek iznosi 0,52 kuna, a Poreč ima ponajbolju komunalnu infrastrukturu u državi, dok je Vladimir Sladonja (Kosićeva lista) primijetio da zato Poreč ima komunalni doprinos na zakonskom maksimumu.

Eugen Stanissa (IDS) je kazao da država poreznom reformom oduzima građanima 3 milijuna, na što je Sladonja replicirao da oduzima gradskoj upravi, a daje građanima. Robert Velenik (IDS) je uzvratio pitanjem bi li radije da se poskupljuje vrtić, starački dom i režu socijalna prava, na što je pak Žufić kazao da je IDS dio aktualne Vlade - "država to ste vi". Velenik mu je na to uzvratio da su IDS-ovci u Saboru glasali protiv, dok je Damir Kajin glasao za poreznu reformu, dok je Dean Pauletić (IDS) napao Žufića da bi bilo više javnog novca da je svojedobno "prodao Dragoneru i Barbarigu" za tržišnu cijenu.

Žufić mu je pak uzvratio da nije on prodavao zemljište već sadašnji počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. Rebalansom je gradski proračun povećan za deset milijuna kuna, s 160,2 na 170,2 milijuna kuna, protiv čega su glasali Kosićevi nezavisni, dok su suzdržani bili Prgić i Šaškin (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter