Porečki vijećnici izglasali "ispeglane" gradske akte

Ruke u zraku - porečki vijećnici (V. HABEREITER)
Ruke u zraku - porečki vijećnici (V. HABEREITER)

S jedanaest glasova "za" vijećnika vladajućeg IDS-a i HSU-a te nezavisne liste Snježane Mekota i pet "protiv" Nezavisne liste Rodoljuba Kosića, porečki su vijećnici sinoć donijeli poslovnik o radu Gradskog vijeća.

Predsjednik Odbora za statut i poslovnik Danilo Sredanović je obrazlažući odluku objasnio je da je dosadašnji poslovnik vijeće donijelo 2009., a u međuvremenu su stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Pored toga, u ožujku je donijet novi Statut Grada pa je bilo potrebno donijeti novi akt i u njemu uskladiti izmjene. Po novim izmjenama broj članova vijeća smanjen je s 19 na 17, drugačije je uređen način sazivanja sjednica te su promijenjene neke ovlasti i nadležnosti vijeća, kao i pravila o predsjedavanju konstituirajućom sjednicom.

Vijećnici su na sjednici  jednoglasno usvojili novu odluku o gradskim porezima, u kojoj nema većih promjena jer je ona, kako je rekla pročelnica za financije Tatjana Matošević, izrađena da bi se uskladile izmjene i dopune. Naime, od prvog donošenja odluke 2001. do danas donijeto je sedam izmjena i dopuna odluke pa je radi lakše primjene akta pripremljen prijedlog pročišćenog teksta.

Stevo Žufić je u ime vijećnika Kosićeve liste podnio amandman kojim predlažu ukidanje poreza na korištenje javnih površina u zimskim mjesecima, ali dobio je odgovor da se u ovoj fazi, kada se glasa o pročišćenom tekstu odluke, nije moguće udovoljiti amandmanu, već nakon njena donošenja, prilikom sljedećih izmjena i dopuna.

Koliko košta doček Nove godine s Tonyjem Cetinskim?

Budući da su poznati bruto troškovi nastupa Tonyja Cetinskog za Novu godinu, koliko će iznositi ostali troškovi oko dočeka, zanimalo je vijećnika Damira Miloša s nezavisne Mekotine liste.

- Nastup Tonya Cetinskog bruto stoji 45.900 eura, u čemu u jednakim omjerima sudjeluju Grad Poreč, njegova Turistička zajednica, Riviera Adria i Plava laguna. Smještaj prateće ekipe lani je osiguran u hotelu Valamar Riviera, a tako očekujemo da će biti i ove godine. Troškovi razglasa su 23 tisuće kuna, a zaštitarske službe deset tisuća kuna. To smo lani pokrili sredstvima od uplata TZ-u iz okolnih općina, budući da njihovi građani isto dolaze na doček u Poreč pa će tako biti i ove godine, rekao gradonačelnik Edi Štifanić. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter