Porečki umirovljenici učili kuhati marmeladu

Pripremanje marmelade od oskoruša
Pripremanje marmelade od oskoruša

U sklopu projekta Domaće web-tržnice, Porečki institut za poljoprivredu i turizam započeo je s organiziranjem izleta na istarska poljoprivredna gospodarstva, u cilju promocije projekta, ali i malih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava diljem Istre. Danas su tako umirovljenici iz Poreča posjetili Stanciju Guran obitelji Božac kraj Vodnjana. Obitelj na ovom obiteljskom ruralnom gospodarstvu živi od 1992. godine, odnosno od kada su došli na ideju o obnavljanju starog imanja.

Složno obiteljsko gospodarstvo

Kako je rekla Božac, na stanciji zajednički marljivo radi cijela obitelj, uživajući u dolasku svakog novog gosta. Nakon što ih je provela imanjem, pokazujući im lavande, voćke i masline kojima se bave navela je kako, u sklopu obrta Guranis, proizvode razne marmelade, voćne kompote, maslinovo ulje, proizvode od lavande.

- Na imanju imamo oko šest tisuća lavandi, od jestive augustifolije do budrovke i vrste Grosso, navela je Božac i pojasnila kako su to sve vrste lavandina budući da prave lavande u Istri nema. Zasadit će, navela je, nove šljive, trešnje ali i žižule te smokve. U pokaznom pripremanju marmelade domaćica je spravljala marmeladu od oskoruša, samoniklog šumskog ploda. Kako je navela, iako se u Istri to naziva marmelada, prema kategorizaciji ovakav namaz zapravo spada u džemove zbog velikog udjela voća.

Marmelade bez šećera i aditiva

Naše marmelade imaju više do 80 posto voća, dok se u teglicama koje se kupuju u dućanima skriva toliko šećera, a voća ima tek u tragovima, navela je Božac. Pojasnila je kako svu marmeladu pripremaju istom tehnologijom, odnosno dugotrajnim ukuhavanjem bez dodatka šećera, bez pektina i bez drugih začina. Jedino se u neke marmelade, pred sam kraj kuhanja, dodaje stevija i to u kapljicama. Kod ovakvog pripremanja marmelade bitno je, navela je, da je plod potpuno zreo i zdrav, prije obrade voće se dobro opere i samelje u multipraktiku i to zajedno s korom. Kuha se i po nekoliko sati, što pak ovisi o voću koje se priprema (najmanje se kuhaju smokve, a najdulje marmelada od dunje), zatim sipa u vruće staklenke te sve hladi pokriveno dekom nekoliko dana. Na taj se način marmelada potpuno prirodno konzervira.

Sirevi iz Loborike i štinjanski med

- Drago mi je da je projekt domaće web-tržnice napokon zaživio. Iako moram priznati da još uvijek nisam imala niti jednu narudžbu putem weba, moram reći da me jako puno ljudi nazvalo ili došlo do nas navodeći kako su nas pronašli upravo putem ove tržnice, navela je Božac pohvalivši da se novac dobiven od Europe koristi na odličan način, odnosno kako bi se promovirali mali obrti koji sami ne bi imali za oglašavanje i promociju.

Nakon stancije Guran i pokaznog pripremanja marmelade umirovljenici iz Poreča nastavili su za Loboriku gdje su na OPG-u Vesna sirevi imali organiziran obilazak sirane i ručak, a izlet su završili u Štinjanu gdje su posjetili pčelara Miru Bulića te odslušali predavanje o pčelarstvu i degustirali novi med. Inače, stancija Guran je u rujnu, mjesecu zimnice, za posjete otvorena svakog utorka od 17 do 20 sati. Koje su sve aktivnosti pripremljene na drugim gospodarstvima možete saznati na stranicama Domaće web tržnice www.trznica-trg.eu pod rubrikom aktualnosti, kalendar događanja.   

Projekt web-tržnice postaje udruga

Od Ane Čehić iz Poljoprivrednog instituta Poreč doznajemo da je ovo prvi u nizu slično organiziranih izleta. Kako doznajemo nakon rujna, koji je zamišljen kao mjesec zimnice, kada su poljoprivredna gospodarstva otvorila svoja vrata za branje i kupovanje voća i povrća, ali i organizirala radionice pripremanja zimnice, u listopadu se planiraju nove akcije. - Idući mjesec Domaća web tržnica, koja okuplja preko 200 proizvođača iz Istre, postat će udruga, kako bi se što bolje promovirali i štitili njihovi interesi, navele je Čehić dodajući da se nakon Pule i Poreča tržnica planira i fizički otvoriti u Pazinu i Buzetu. (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter