Porečki TZ se nada ponoviti rezultate iz 2012.

Gosti u hotelu Parentium (J. PREKALJ)
Gosti u hotelu Parentium (J. PREKALJ)

U Poreču se tijekom uskršnjeg vikenda očekuje oko četiri tisuće gostiju i 15 tisuća noćenja, no na Skupštini porečke Turističke zajednice je bilo riječ isključivo o lanjskim rezultatima.

- Nadamo se da će ovogodišnja sezona biti jednako uspješna kao lanjska. Prošle smo godine ostvarili približno 2,9 milijuna noćenja, a bolja je posjećenost u odnosu na 2011. zabilježena unatoč smanjenom kapacitetu, bez hotela Empirej i s otvorenjem hotela Laguna Parentium tek u kolovozu. Što se naših glavnih emitivnih tržišta tiče, povećanja su ostvarili gosti iz Njemačke (četiri posto), Rusije (tri posto) i Austrije (dva posto), dok su Slovenci ostali na jednakoj razini, a Talijani, s minusom od 15 posto, su očito najviše osjetili krizu, rekao je na Skupštini porečke Turističke zajednice u hotelu Diamant njen direktor Nenad Velenik.

- Prošla turistička sezona bila je izuzetno dobro pripremljena s nizom aktivnosti. Uspješan je rezultat plod kvalitetnih marketinških aktivnosti, a svoj su posao jako dobro odradile i velike turističke tvrtke na našem području, kazao je Velenik. Skupštinari su bez diskusije usvojili izvješća o radu i financijskom poslovanju u 2012. godini, kako ona TZ-a i direktora Ureda TZ-a, tako i Turističkog vijeća i Nadzornog odbora. Ostvareno je 11,48 milijuna prihoda, što s viškom od 589 tisuća prenesenim iz 2011. ukupno čini 12,07 milijuna kuna. Od boravišne je pristojbe prihodovan 9,1 milijun kuna od čega je 30 posto ili 2,73 milijuna prema Zakonu o boravišnoj pristojbi uplaćeno u proračun Grada Poreča. Prihodi od boravišne pristojbe na plovnim objektima iznose 344 tisuće kuna, a od turističke članarine 1,81 milijun, što je nešto više od 95 posto od planiranog i 15 posto od ukupnih prihoda.

- Među ostvarenim zadacima naveden je nastavak sanacija plaža, i to one hotela Pical i Mediteran te dovršetak pješačko-biciklističke staze Funtana - Bijela Uvala, kojom prolazi i turistički vlak, prema nagodbi iz rješenja sudskog spora. Sanirani su dijelovi bike staza i popravljena dotrajala i uništena signalizacija te odrađene marketinške aktivnosti, među kojima sudjelovanje na tri sajma i ugošćivanje 50-ak stranih novinara posredstvom županijskog i hrvatskog TZ-a. Zlatna sopela, Giostra, Porečki delfin, Festival Malvazije, Poreč 24 sata, Valamar Jazz i gastro okusi Istre, navedeni su kao važne manifestacije koje TZ podržava, a skrenuta je pažnja i na prošlogodišnje pokretanje manifestacije "Poreč grad mozaika", u sklopu koje je izrađeno i u Maloj Galeriji Pučkog otvorenog učilišta izloženo 12 mozaika. (K. FLEGAR)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter