Porečki tirando: Završnica uz kvartet Laurum

Kvartet Laurum čine Tamara Perc, Hrvoje Ton, Antonio Rumenović i Vlade Brzović (V. HABEREITER)
Kvartet Laurum čine Tamara Perc, Hrvoje Ton, Antonio Rumenović i Vlade Brzović (V. HABEREITER)

Porečki tirando, gitarističko natjecanje u organizaciji Osnovne glazbene škole "Slavko Zlatić", u svom je petom izdanju okupilo osamdesetak najboljih učenika gitarista u dobi do 20 godina, iz svih dijelova Hrvatske, Slovenije i Austrije, koji su se natjecali u šest kategorija. No, Tirando publici po već uvriježenom dobrom običaju pruža i nastupe vrsnih pedagoga i gitarističkih virtuoza.

Sinoć je, tako, u gradskom kazalištu koncert održao komorni ansambl Laurum, sastavljen od glazbenika iz Koprivnice, Križevaca, Zagreba i Poreča, koji njeguju različite glazbene izričaje, a repertoar proširuju vlastitim obradama i autorskim skladbama. Tamara Perc, Hrvoje Ton, Antonio Rumenović i Vlade Brzović, pročelnik porečkog natjecanja i profesor u "Zlatiću", nastup u gradskom kazalištu započeli su Koncertom u g-molu (op. 8/6, Grave - vivace, Largo, Allegro) G. Torellija u Tonovom aranžmanu. Uslijedila je Tonova autorska skladba inspirirana jazzom Puls plus (Iza biza, Ništa više nego obično, Daj Pat!), koju su premijerno izveli pred predsjednikom Ivom Josipovićem.

U drugom dijelu večeri Laurum je okupljene poveo na glazbeno putovanje Španjolskom, Irskom i Grčkom. Na repertoaru se najprije našla "Cloes your eyes and listen" Astora Piazzole, koju je obradio Ante Čagalj, a zatim "Grises y soles" M. D. Pujola i "Irish folk medley" J. Sparksa. Za publiku je posebno atraktivna bila "Malamatina" Carla Domeniconija, skladba koju je autor komponirao pod dojmom atmosfere iz jednog grčkog lokala u Berlinu, u kojemu se svirao sirtaki, a on je tamo vježbao s kolegama. Kako bi što živopisnije dočarali topao i srčan grčki ugođaj, Antonio Rumenović je otvorio bocu vina, pa je kvartet tijekom izvedbe napunio čaše, nazdravljao i ispijao božansku kapljicu. Melodiju su okupljeni dijelom popratili ritmičkim pljeskanjem.

Najavljeni program je time zaključen, ali uslijedio je simpatični bis popraćen smijehom i aplauzima. Naime, izlazeći s pozornice netko od glazbenika srušio je jednu od čaša, pa su se, pozvani na još, odazvali "skladbom u tom stilu". Neki su već za prvih taktova prepoznali temu iz popularnog crtića "A Je To", koji prikazuje peripetije iz svakodnevnice dvojice prijatelja, redovito začinjene nenadanim problemima, a potpisuje je Petr Skoumal. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter