Porečki tirando od 20. do 22. ožujka

S jednog od ranijih natjecanja Porečki tirando (V. HABEREITER)
S jednog od ranijih natjecanja Porečki tirando (V. HABEREITER)

Svečanim koncertom gitarskog virtuoza Saše Dejanovića sutra u 20 sati kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta počinje Porečki tirando, peto izdanje gitarističkog natjecanja koje se održava u organizaciji ovdašnje Osnovne glazbene škole "Slavko Zlatić".

U petak i subotu porečko kazalište i glazbena škola ugostit će sedamdesetak najboljih učenika gitarista iz Hrvatske, Slovenije i Austrije u dobi do 20 godina. Oni će se natjecati u šest kategorija.

- Ovaj projekt rezultat je rada petero mladih entuzijasta, profesora gitare u našoj školi, koji su s puno truda i zajedno s drugim učiteljima i djelatnicima osmislili i pripremili ovo natjecanje. Ovogodišnje nadmetanje okupilo je najbolje mlade gitariste iz cijele Hrvatske, koji su nastupili na državnim natjecanjima. Imamo žiri sastavljen od renomiranih glazbenika i pedagoga koji će također nastupiti, a publika će imati prilike uživati u kvalitetnim koncertima, ali i svim događanjima, jer sve je otvoreno za javnost i besplatno, kazala je Sanja Radetić Fatorić, ravnateljica porečkog Pučkog otvorenog učilišta u sklopu kojega škola djeluje.

Natjecatelje će ocjenjivati vrsi pedagozi Xhevdet Sahatxija, Goran Krivokapić, Neno Munitić, Antonio Rumenović i Tamara Perc.

Poslastica za ljubitelje gitare je koncert koji će druge večeri u 20 sati u kazalištu održati kvartet Laurum, sastavljen od gitarista iz Koprivnice, Križevaca, Zagreba i Poreča. Jedan od članova kvarteta je Vlade Brzović, pročelnik ovog natjecanja i profesor gitare u "Zlatiću", koji ističe da su se potrudili da publici pripreme program za sve uzraste, atraktivan i ne pretežak za slušanje.

- Posebnosti u programu su pjesma Hrvoja Tona "Puls plus" koju smo premijerno izveli pred predsjednikom Josipovićem i skladba Carla Domeniconija, koji je napravio pjesmu inspiriranu atmosferom u kojoj su on i njegovi kolege vježbali u jednom grčkom lokalu u Berlinu gdje se svirao sirtaki, tako da u pjesmi ima ispijanja čaša vina. U program smo uvrstili i južnoameričke i irske kompozitore kaže Brzović.

U subotu, trećeg i zadnjeg dana natjecanja u 20 sati u kazalištu će se predstaviti najbolji mladi gitaristi, pobjednici u svojim kategorijama, a bit će to prilika i da se publici predstavi Goran Krivokapić, kojega kritika zbog virtuoznosti i osebujnih izvedbi svrstava u sam vrh svjetskih gitarista nove generacije.  Pobjednike natjecanja očekuju novčane nagrade, nagradni koncerti i nagrade sponzora, a boje Porča branit će 12 učenika u solo i komornim sastavima. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter