Porečki taksisti prijavljeni zbog šverca imigranata

Ilustracija (Arhiva/GI/M. MIJOŠEK)
Ilustracija (Arhiva/GI/M. MIJOŠEK)

Bujska je policija kriminalističkim istraživanjem nad dvojicom hrvatskih državljana utvrdila osnove sumnje da su počinili kazneno djelo iz stavka "protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj".

Naime, policijski službenici su u srijedu oko 19.10 sati u mjestu Markovac zaustavili taksi kombi vozilo mercedes pulskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 51-godišnjak iz Poreča, a u kojem se nalazilo devet stranih državljana u dobi od 19 do 28 godine - četiri Sirijca, četiri Somalijca i jedan Afganistanac.

Samo deset minuta kasnije u Bujama je, zbog sumnje u isto kazneno djelo, zaustavljen taksi marke opel pulskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 27-godišnjak iz Poreča.

Oba vozača su uhićena, a kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je prvi muškarac za određeni novčani iznos oko 17 sati u Valbandonu preuzeo strane državljane i prevezao ih do Umaga, dok je drugog muškarca angažirao da vozi ispred njega i da mu dojavljuje gdje se nalazi policijska patrola.

Nakon kriminalističkog istraživanja protiv 51-godišnjaka je podnijeta kaznena prijava zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, a 27-godišnjaka se tereti za pomaganje u počinjenu tog kaznenog djela.

Protiv stranih državljana će se pak zbog pokušaja ilegalnog prelaska državne granice podnijeti optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o azilu.

Pretpostavlja se da su ilegalci boravili u odmaralištu Ministarstva unutarnjih poslova u Valbandonu, kamo su privremeno smješteni dok ne bude završen novi prihvatni centar u Zagrebu.

O njihovom privremenom smještaju već smo izvještavali krajem prošle godine, kada su nam iz Ministarstva potvrdili da će tražitelji azila tamo boraviti do kraja godine. (S. PERŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter