Porečki srednjoškolci i njihova afganistanska vršnjakinja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Društvo Naša djeca Poreča i ove je godine obilježilo Međunarodni dan djevojčica i to projekcijom dokumentarnoga filma "Sonita" iranske autorice Rokhsareh Ghaemmaghami kojeg je pogledalo 200-tinjak učenika i učenica dviju porečkih srednjih škola. Iz DND-ovih sredstava, uz podršku Pučkog otvorenog učilišta Poreča, ovim se filmom željelo skrenuti pažnju na činjenicu da su djevojčice iz najsiromašnijih dijelova svijeta među najugroženijim ljudima na svijetu, a projekcija upriličena u porečkome kinu nikog nije ostavila ravnodušnim.

Zašto baš ovaj film? Zato jer je to istinita, dokumentarna je to priča o mladoj Afganistanki Soniti koja je od ratnih sukoba pobjegla ilegalno u Iran gdje preživljava radeći i učeći, a paralelno pohodi terapije u teheranskom skloništu za djecu ne bi li se oslobodila ratnih trauma i mogla za sebe stvoriti bolju budućnost. Da se nju pita, otac bi joj bio Michael Jackson, a majka Rihanna. Iako Sonita sa svojim dnevnikom dijeli san o tome da postane slavna reperica, njena obitelj u Afganistanu planira za nju posve drugačiju budućnost, jer kao mladenka vrijedi upravo onoliko koliko njezin brat mora platiti za svoju buduću ženu. Osim toga, ženama nije dozvoljeno javno pjevati ni u Afganistanu, niti u Iranu. Kako Sonita u takvim uvjetima može uopće sanjati o ostvarenju svoje želje? Sonitina priča nadahnjuje i ukazuje na strašne razmjere rodne diskriminacije.

Ujedinjeni narodi ustanovili su prije 11 godina 11. listopada Svjetskim danom djevojčica. Ovogodišnji proglas UN-a govori da svakih 10 minuta negdje u svijetu adolescentna djevojčica umire od posljedica nasilja. Rodno utemeljeno nasilje izraženije je u vrijeme humanitarnih kriza i u raseljeničkim okruženjima. Djevojčice su podvrgnute seksualnom i tjelesnom nasilju, dječjim brakovima, eksploataciji i ilegalnoj prodaji. Vjerojatnost da djevojčice neće pohađati školu u vrijeme oružanih sukoba je 2,5 puta veća nego za dječake, što smanjuje vjerojatnost da će se moći zaposliti i biti financijski neovisne kao odrasle žene. Zdravstvene usluge neophodne za dobrobit djevojčica, kao što su usluge i informacije vezane za reprodukciju i seksualnost, briga za rodilje i majke, sredstva za menstrualno zdravlje i higijenu često su rijetke ili nedovoljne u kriznim situacijama. Zato se ovakvim akcijama pokušava osnažiti djevojčice. (I. G.)


Podijeli: Facebook Twiter