Porečki policajci odsad i na biciklima

(V. HABEREITER)
(V. HABEREITER)

Porečki policajci od sada će svoje svakodnevne zadatke obavljati i na biciklima, budući da je i Grad Poreč, nakon što su to lani prvi u Istri učinili Umag i Novigrad, podržao prijedlog policije za nabavu bicikala i inicijativu za formiranjem biciklističkih ophodnji.

Porečka policijska postaja tako je dobila ukupno pet bicikala, od kojih će tri biti zaduženi za područje Poreča, a po jedan za područje Funtane i Tara, odnosno na poluotoku Lanterna. Naime, turističke zajednice Grada Poreča, te općina Funtane i Tar - Vabriga podržale su i financirale ovaj projekt, za koji su izdvojile 4.500 kuna po svakoj bicikli ili ukupno 22.500 kuna. Primopredaja bicikala izvršena je danas ispred zgrade porečke gradske uprave.

- Bicikli će sigurno pridonijeti u suzbijanju tzv. turističkog kriminaliteta na našem području, jer policajcima omogućuju da budu agilniji i brže postupaju po prijavama na turističkim mjestima od ophodnji u vozilima. Osim toga bicikli ne smetaju gostima i ovaj tzv. policijski incognito postav moći će ostvariti sve naše postavke koje smo si zadali, kazao je Ivica Kešinović, načelnik policijske postaje Poreč.

Gradonačelnik Edi Štifanić rekao je kako će na biciklima policija ostvariti neposredan kontakt s građanima i turistima, a biciklom se može brže stići, patrolirati i intervenirati u apartmanskim naseljima, kampovima, gradskim plažama, starogradskoj jezgri i ostalim pješačkim zonama. Osim toga, istaknuo je, bicikli su i ekološki prihvatljivo prometno sredstvo. Iz razmjena iskustva s kolegama iz drugih gradova, istaknuo je Štifanić, vrlo su pohvalne povratne informacije o ovakvim ophodnjama.

- Policijska uprava Istarska kao dio Ministarstva unutarnjih poslova želi uspostaviti što bolje odnose s jedinicama lokalne samouprave kroz strategiju djelovanja policije u lokalnim zajednicama i unaprijedili kvalitetu života svakog građanina. Za formiranje biciklističke ophodnje bitna je i suradnja policije, lokalne samouprave i turističkih zajednica. Turizam je najznačajnija gospodarska grana u Hrvatskoj, a sigurnost je važan segment u turističkoj ponudi, PU poduzima niz mjera za sigurnost građana i turista, a biciklističke ophodnje sigurno pridonose za još bolji rad policije, rekao je načelnik PU Istarske Dragutin Cestar. Dodao je kako se rad biciklističkih ophodnji na području Umaga i Novigrada pokazao kao vrlo dobar i koristan, s pozitivnim učinkom.

Nenad Velenik, direktor porečkog TZ-a istaknuo je kako je sve što poboljšava boravak gostiju dobrodošlo, a važan je i sam psihološki faktor, prisutnost policajaca na biciklima koji djeluju na moguće počinitelje kaznenih djela. Valja istaknuti i da destinacija Poreča godišnje ostvaruje oko tri milijuna noćenja, pa je ovakva pomoć sigurno dobrodošla. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter