Porečki komunalni i prometni redari izdali više od dva milijuna kuna kazni 


U turističkoj sezoni, kada se najčešće govori o broju turista i porastu noćenja, a posebno ove godine kada se u Poreču s veseljem očekuju povijesni rezultati, treba spomenuti i drugu stranu priče – komunalne i prometne probleme o čemu smo više puta pisali. No, ovog smo puta odlučili otići na teren s komunalnim i prometnim redarima koji imaju puno posla s građanima, poduzetnicima i vozačima čiji broj ljeti enormno poraste, a s njima i broj prekršaja. Pa je tako, prema podacima Grada Poreča, prometno redarstvo od početka godine do sada izdalo ukupno 2.137 upozorenja i 2.982 obavijesti o počinjenom prekršaju, odnosno kazni, od čega je naplaćeno 1.192 obavijesti. Ukupno zaduženje prema izrečenim obavijestima je oko 1,14 milijuna kuna.

Naplati se oko 60 posto kazni

No, to su izrečene kazne, a od tog iznosa proračun uvijek prihoduje manje. Isto vrijedi za komunalno redarstvo koje je također odrezalo kazne u visini od nešto više od milijun kuna, ali iz dosadašnje prakse saznajemo da se od u gradsku kasu slije oko 60 posto. Razloga ima više, a jedan od toga je što brojni predmeti završe na sudu i vrijeme naplate je tri godine. Tako da se ove godine, primjerice, uspijevaju naplatiti neke kazne izrečene 2014. godine.

Iz gradskog Odjela za odnose s javnošću kažu da prometno i komunalno redarstvo Grada Poreča redovito obilazi grad i vodi računa o provođenju komunalnog i prometnog reda, posebice tijekom turističke sezone kad se broj stanovnika na području Poreča uveća i do pet puta. Većina prekršaja u domeni prometnog redarstva, njih 2.132, odnosi se na ometanje prometa i ugrožavanje sudionika u prometu, parkiranje na pješačkom prijelazu, raskrižju i slično, što je kažnjivo s 300 kuna. Petsto izdanih obavijesti o počinjenom prekršaju izrečeno je za nepoštivanje prometnog znaka „zabrana zaustavljanja ili parkiranja“, što je kažnjivo s 500 kuna. Parkiranje na mjestima rezerviranim za vozila osoba s invaliditetom kažnjivo je sa 700 kuna i takvih je prekršaja evidentirano 350.

Ukoliko se vlasnik vozila ogluši na obavijesti o počinjenom prekršaju, ne uplati izrečenu kaznu ili ne dostavi podatke o osobi koja je počinila prekršaj, iz Grada poručuju da se onda vlasniku vozila izriče novčana kazna u iznosu od 2.000 kuna i zatim se pokreće prekršajni postupak koji u većini slučajeva traje i do godinu dana. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter