Porecki JVP: Samo nekima vece place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javna vatrogasna postrojba - centar za zaštitu od požara u Porecu, kojem su osnivaci Grad i opcine Poreštine, ruši temelje kolektivnih ugovora za sve vatrogasce u Istarskoj županiji, ustvrdili su Dorina Buic iz poreckog Sindikata Istre i Kvarnera i Darko Vidmar, koordinator za vatrogastvo SIK-a.

Naime, cetvero zaposlenih u poreckom JVP-CZP-u dobilo je vec za lipanj mjesec vece place od dogovorenih kolektivnim ugovorom - i prije no što je to usuglašeno sa SIK-om, potpisnikom kolektivnog.

Zapovjednik poreckog JVP-a Adrijano Jugovac pozvao je sindikalnog povjerenika Alda Fera sredinom travnja na sastanak na kojem je trebalo dogovoriti izmjenu tarifnog dijela kolektivnog ugovora i to povecanjem koeficijenata za obracun placa voditelju vatrogasnog odjeljenja, voditelju vatrogasne grupe te dopunu tarifnog dijela novim radnim mjestom, prema pravilniku o unutarnjem redu - rukovoditelja financija, racunovodstva i opcih poslova.

SIK-ov odgovor bilo je imenovanje pregovarackog tima buduci da samo porecka postrojba u Istri ima kolektivni ugovor na odredeno vrijeme, koji istjece krajem godine. SIK je spreman prihvatiti prijedlog jedino pod uvjetom da se od 1. sijecnja sljedece godine koeficijenti povecaju i ostalim operativcima u postrojbi.

- Kolektivni ugovor za Porec, kao i za ostale javne postrojbe u Istri, dogovorili su SIK i Vatrogasna zajednica Istarske županije upravo zato da bi svi vatrogasci svoj odgovoran i opasan posao radili za jednaku placu. Povecanje place samo nekima narušava odnose medu zaposlenima, rekao je Vidmar.

Na pitanje zašto povecanje koeficijenata za cetiri radna mjesta ne iskoriste da bi u kolektivnim pregovorima povecali koeficijent za sve vatrogasce, Vidmar je rekao da je problem i u isplati redovnih placa u nekim postrojbama jer su lokalni proracuni mršavi.

- Cinjenica je da se negdje vec govori o mogucim smanjenjima placa, jer u lokalnim proracunima nema dovoljno novca, rekao nam je Dino Kozlevac, zapovjednik Vatrogasne zajednice.

Predsjednik Upravnog vijeca porecke postrojbe Lino Dobrila rekao je, pak, da su place trojice zaposlenih na rukovodecim položajima korigirane nakon što su zaposleni stekli visoku strucnu spremu i da je to zapravo nagrada i poticaj ostalima da se usavršavaju.

- Radi se o par stotina kuna i nije mi jasno zašto to predstavlja problem. Na taj smo nacin željeli stimulirati ljude, a u postupku kolektivnog pregovaranja, koje ocekujemo da pokrene sindikat, razgovarat cemo o korigiranju koeficijenata. Upravno vijece taj je novac osiguralo iz unutrašnjih rezervi, na to imamo potpuno pravo i ne rušimo dogovoreno na razini Istre, rekao je Dobrila.


Podijeli: Facebook Twiter