Porecki i pazinski daci nemaju svinjsku gripu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Testovi su pokazali da troje poreckih i cetvero pazinskih maturanata kojima su uzeti brisevi zbog sumnje na virus svinjske gripe nisu njime zaraženi", kazala je dr. Vlasta Skopljak, epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo. "Nalazi su negativni te sada možemo sa sigurnošcu reci da ucenici nemaju svinjsku gripu, vec je vjerojatno posrijedi zaraza nekim od drugih, respiratornih ili enterovirusa", navela je.

Simptomi koji su upucivali na svinjsku gripu, poput povišene temperature, glavobolje, oteklih zglobova i boli u mišicima vjerojatno su se javili i zbog iscrpljenosti organizma uslijed napornog puta s malo sna i neredovitom prehranom. Ucenici proteklih dana nisu bili u karanteni, vec u kucnoj izolaciji. Savjetovano im je da, ako nije nužno, ne odlaze u zdravstvene ustanove, da bi se što ranije pokušalo suzbiti moguce širenje virusa u populaciji, napominje dr. Skopljak.

Buduci da su brojni istarski daci još uvijek na ekskurziji u Španjolskoj, dr. Skopljak porucuje da se, ako po povratku budu imali povišenu temperaturu i druge simptome gripe, telefonom jave svojim lijecnicima koji ce ih uputiti što da dalje poduzmu. Poželjno je da u ambulantu ne dolaze osobno.

"Takvim mjerama želimo dobiti na vremenu i zaštititi ostale pacijente. Virus je nemoguce zaustaviti, neminovno je da ce se kad-tad pojaviti i ovdje. Doci ce i proci te nema razloga za paniku. Kad je svinjska gripa i dokazana, uglavnom je bila s blažom klinickom slikom", kazala je dr. Skopljak.


Podijeli: Facebook Twiter