Porečki HSU: Podrška Valteru Flegu

Oreste Cossetto, Antun Tonči Tomičić i dr. Nino Basanić 
Oreste Cossetto, Antun Tonči Tomičić i dr. Nino Basanić 

Porečka organizacija HSU-a neće podržati Damira Kajina, već IDS-ovog kandidata za župana Valtera Flega te se ograđuje od "ishitrenih odluka županijske središnjice", obznanili su na današnjoj konferenciji za novinare u klubu umirovljenika Galija njen predsjednik Antun Tonči Tomičić i potpredsjednici Oreste Cossetto i Nino Basanić.

Stav jednak njihovom ima i općinska organizacija Tar-Vabrige. Oštro su kritizirali način na koji županijsko vodstvo stranke donosi odluke "bez demokratskih rasprava i mišljenja osnovnih i gradskih organizacija", a ukazali su i na specifičnosti lokalnih sredina te svoju šestogodišnju plodonosnu suradnju s koalicijskim partnerom IDS-om Poreča, koju namjeravaju nastaviti.

- Naše sam mišljenje iznio na županijskom odboru u Pazinu 28. prosinca, očekujući demokratsku raspravu i zauzimanje stavova o kandidatu za župana i koaliranju na lokalnim izborima. Međutim, i jedno i drugo je izostalo, što je mnoge naše članove iznenadilo, kazao je Cossetto, ukazujući i na novo iznenađenje zbog kojega su se mnogi osjetili prevarenima - naknadnu, nepotpisanu, ali javno iznesenu podršku Silvana Hrelje i Radovana Cveka Kajinu.

- Donošenje tako značajnih odluka post festum je omalovažavanje stavova osnovnih i gradskih organizacija, odnosno članova HSU-a. Već smo dvaput imali takvu kriznu situaciju sa županijskom organizacijom - u vrijeme koaliranja s HDZ-om i Hreljinog kandidiranja za župana.

Mislio sam da su ta vremena prošla i da smo nešto naučili, ali nažalost nismo. To je teško prihvatiti u organizaciji koja funkcionira samostalno, naglasio je Cossetto.

Podsjetio je na dosadašnju suradnju HSU-a s HDZ-om, pa zatim redom HSLS-om, HNS-om i SDP-om, pri čemu, istaknuo je, za mišljenje o tim strateškim pitanjima nisu upitane osnovne i gradske organizacije.

- Postavlja se pitanje kakva je to organizacija koja prelijeće iz jednog jata u drugo, s jedne strane na drugu, i kakvu korist od toga ima njeno članstvo. Mi se s takvim postupcima ne slažemo i zbog toga reagiramo, poručio je te je napomenuo da bi županijska organizacija trebala uvažavati probleme umirovljenika, kojih je više od 50 tisuća u Istri, i to putem osnovnih organizacija, a ne da odluke donose jedna ili dvije osobe te da odluka o suradnji s nekom drugom strankom ugrožava sve postignuto u njihovoj dosadašnjoj lokalnoj koaliciji s IDS-om.

- Ostajemo članovi HSU-a, ali bismo htjeli da se ponašanje stranke promijeni kad je riječ o strateškim odlukama, kazao je Cossetto. (Napisala i snimila K. FLEGAR)

Hrelja uzvraća: Imaju kratak fitilj

Na molbu da komentira stajalište porečke organizacije predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da čelnici te organizacije njega prozivaju, ali, kako je dodao, "dosad su rijetko bili u pravu jer se strateški pokazalo da je HSU imao uspjeha u razvoju stranke, pri čemu nijedna lokalna sredina nije bila zapostavljena".

- Često su me prozivali da vadim mač iz korica, ali ja njima poručujem da imaju kratak fitilj i da očito podupiru samo ako je sve po njihovom, zaboravljajući pritom da su sve što su napravili zapravo učinili pod barjakom HSU-a, poručio je Hrelja.

Dodao je da u porečkome HSU-u očito zaboravljaju da je 75 milijuna kuna povrata duga umirovljenicima uplaćeno zahvaljujući Hrvatskoj stranci umirovljenika.

- Pametnome dosta, najljepše je živjeti u svojem dvorištu i ne interesirati se za tuđe. Uvijek sam cijenio i isticao dosege porečke organizacije HSU-a, i to ću činiti dalje, no mi vodimo stranku, a to nikako da shvate, zaključio je Silvano Hrelja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter