Porečki hommage likovnom velikanu


Ako volite Zlatka Pricu skočite do Poreča, galerija Zuccato u ulici Dekumanus nudi iznimnu retrospektivu velikog slikara koja se može vidjeti do 6. studenog. Izložba je naslovljena "Zlatko Prica, 100 godina (1916- 2016). Kompozicije, boje, trag olovke, sve diše iznimnom harmonijom, čistoćom i mirnoćom, zavidim onima koji si mogu priuštiti svakodnevni dodir s nekom njegovom slikom, normalno, sve je stvar ukusa ali u svakom slučaju, valja poštivati trag umjetnika, njegovu osobnost, a Zlatko Prica (Pečuh 26. lipnja 1916. - Rijeka, 7. ožujka 2003.) je sav u svom opusu, u dosljednom toku kojeg ne treba brkati s razvojem.

Iz kolekcija i inozemnih zbirki

Pišu autori izložbe da je Zlatko Prica nezaobilazna figura hrvatskog modernog slikarstva čiju je iznimnu stvaralačku osobnost likovna kritika prepoznala i potvrdila već na samom početku autorovog umjetničkog djelovanja. Retrospektivna izložba predstavlja izbor najznačajnijih slika, crteža i grafika iz likovnog opusa te donosi pregled umjetnikova rada kroz vremenski raspon od šezdeset godina stvaralaštva. Na njoj je zastupljena svaka Pricina faza: od formativnih početaka do slijeda ciklusa koji se dijele na Samoborski ciklus, Ljudi i plodovi, Plodovi zemlje, Tarski ciklus nastao za vrijeme umjetnikova boravka u istarskom Taru te posljednji, publici najprijemčiviji ciklus - Opatijski kišobrani. Uz radove posuđene od većeg broja hrvatskih muzeja i privatnih kolekcija, prikazuju se i oni iz inozemnih zbirki koji se tek u iznimnim slučajevima prikazuju javnosti.

Izuzetan kulturni događaj

Organizator izložbe je Zaklada Vesna i Zlatko Prica iz Samobora, a autori stručne koncepcije su Nikolina Šimunović i Nikola Albaneže. Treba odati priznanje porečkom Pučkom otvorenom učilištu što je još jednom doveo u Poreč izuzetni kulturni događaj vrijedan za cijeli Poluotok.

Izložba se može razgledati svaki dan osim nedjelje i blagdana od 10 do 12 sati i popodne od 17 do 20 sati. (Napisao i snimio Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter