Porečki HDZ: Građani u strahu od redukcija

Tajnik porečkog HDZ-a Dražen Prgić, Filip Stopić, Nikola Smolčić i dopredsjednik Marko Radić (K. F.)
Tajnik porečkog HDZ-a Dražen Prgić, Filip Stopić, Nikola Smolčić i dopredsjednik Marko Radić (K. F.)

"Građani Poreča ne znaju što ih očekuje i u strahu su od mogućih redukcija vode. Nitko od nadležnih ih ne obavještava o situaciji s vodoopskrbom i je li voda iz slavina pitka, već gradom kruže priče. Tuševi na plažama su isključeni, poljoprivredna gospodarstva zakinuta za navodnjavanje, a spominje se drugi stupanj redukcije od sljedećeg tjedna te da se na tome neće stati", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik gradske organizacije HDZ-a Filip Stopić.

Istaknuo je da su na proljeće gradovi u Istarskoj županiji, pa tako i Poreč, kao najveći suvlasnik Istarskog vodovoda, obaviješteni o mogućim redukcijama te da su čelni ljudi te tvrtke i političari IDS-a demantirali moguće probleme, iako je na njih već u ožujku ukazivala razina vode u akumulacijskom jezeru Butoniga jednaka onoj iz sušne 2008. Voda je unatoč tome neodgovorno razbacivana zalijevanjem parkova i kružnih tokova, spočitnuo je.

Nikola Smolčić rekao je da je građane i gospodarstvenike trebalo na vrijeme obavještavati, zaštititi od posljedica te početi racionalnije koristiti vodu.

Naglasio je da su neodgovornošću nadležnih OPG-i dovedeni u tešku situaciju te da su turisti iz pojedinih hotela zbog pucanja vodovodnih cijevi iz Poreča odlazili u Portorož.

- Je li čišćenje mulja u Brtonigli završeno na vrijeme ili zbog kašnjenja nije bilo moguće akumulirati dovoljno vode za ljetni period? Ako uzmemo u obzir da Istarski vodovod i Butoniga imaju dovoljno javnog novca za izdavanje pozajmica posrnulim i neprofitnim privatnim tvrtkama, smatramo da su taj projekt i sanaciju zastarjelog mrežnog sustava morali sami realizirati. Sve navedeno upućuje na nestručnost i neodgovornost u Istarskom vodovodu, zaključio je Smolčić. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter