Porečki harmonikaški orkestar proglašen najboljim


Na 53. hrvatskom regionalnom natjecanju učenika i studenta glazbe i plesa održanom od 20. do 22. veljače u Velikoj Gorici učenici Umjetničke škole Poreč postigli su zapažene rezultate. Harmonikaški orkestar Umjetničke školu Poreč, pod ravnanjem Ane Šterpin Zagoranski, sjajnim je nastupom ocijenjen prvom nagradom u svim kategorijama orkestara, a žiri mu je dodijelio 96.5 od 100 mogućih bodova.

Tim se rezultatom definitivno kvalificirao na Državno natjecanje koje će se održati 7. ožujka u Primoštenu. Za razliku od gitarista i plesačica orkestri nisu putovali u Veliku Goricu, već se ocjenjivanje odvijalo po matičnim glazbenim školama gdje ih je stručni žiri došao vrednovati. Harmonikaški orkestar Umjetničke škole Poreč čine učenici harmonike od 3. do 6. razreda, a od jeseni 2003. godine vodi ih dirigentica Šterpin Zagoranski. Posljednjih godina bilježi brojne domaće i međunarodne nastupe (Italija, BiH, Mađarska, Austrija), kao i uspjehe na raznim natjecanjima, primjerice najviši broj bodova u svim kategorijama na festivalu "Bela pl. Panthy" 2014. godine, prvo mjesto u Slavonskom Brodu 2014. godine, prvo mjesto u Ugljeviku (BiH) 2013. U disciplini gitare natjecala su se dva učenika porečke škole; Lucija Korlević (učitelj Luka Totar) u prvoj kategoriji osvojila je drugu nagradu, a Antonieta Brajković (učiteljica Sandra Šustereiter) iz Područnog odjela u Vrsaru u trećoj je kategoriji osvojila treću nagradu.

U disciplini suvremenog plesa natjecale su se te predstavile novootvoreni odjel suvremenog plesa četiri učenice koje je pripremala učiteljica Senka Baruška. Katrin Mraković je u drugoj kategoriji osvojila treću nagradu, Hani Čekić je u drugoj kategoriji  osvojila treću nagradu, Iva Katarinčić u trećoj kategoriji treću nagradu, dok je Hannah Jakac u trećoj kategoriji dobila priznanje za sudjelovanje. Posebno su pohvaljene učenice treće kategorije što su, nakon samo dvije i pol godine učenja plesa, uspjele uspješno otplesati vrlo zahtjevnu koreografiju treće kategorije u kojoj su se natjecale i učenice srednjih škola.

- Postignuti uspjeh rezultat je darovitosti učenica, ali i velikog rada i truda kako njih tako i njihovih učitelja Sandre Šustereiter, Senke Baruška i Luke Totara, a posebna zahvala na pomoći i podršci učitelju Leonardu Krakiću, kazala je privremena ravnateljica Umjetničke škole Poreč Sanja Radetić Fatorić. "Svaki uspjeh, a posebno ovakvi rezultati veliki su poticaj i učenicima i učiteljima da nastave sjajnu tradiciju škole i da nadalje nižu uspjehe". Natjecanje je organiziralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter