Porečki harmonikaši odlični na državnom natjecanju

Porečki i pulski predstavnici na državnom natjecanju harmonikaša (foto OGŠ Slavka Zlatića)
Porečki i pulski predstavnici na državnom natjecanju harmonikaša (foto OGŠ Slavka Zlatića)

Šest učenika i učenica harmonike porečke Osnovne glazbene škole Slavka Zlatića vratilo se s 52. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa koje se do nedjelje održava u Zagrebu okrunjeno nagradama i izvrsnim rezultatima. Državno natjecanje okuplja najbolje učenike osnovnih i srednjih škola po kategorijama i disciplinama koji su najvišim osvojenim bodovima na regionalnim natjecanjima stekli pravo predstavljanja na ovom zadnjem i najvišem krugu nadmetanja koje organizira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga. Na natjecanju sudjeluje 47 škola iz cijele Hrvatske, a u disciplini harmonika natjecalo se 18 učenika, od kojih šest, ili trećina iz porečke škole.

U prvoj kategoriji u kojoj su se natjecali učenici do 13 godina, prvo mjesto i prvu nagradu (98,83 boda) osvojila je Antonela Glavić, drugu Kiara Janko, obje u klasi Ante Šterpin Zagoranski, a drugu nagradu i treće mjesto osvojio je Lorenzo Palman u klasi Anamarije Lovrečić.

U drugoj kategoriji u kojoj su se natjecali učenici do 17 godina, drugu nagradu i treće mjesto osvojila je Nola Radaković u klasi Ane Šterpin Zagoranski, dok je Karla Sorčić, klasa Tamare Ignjatović, osvojila drugu nagradu. U trećoj kategoriji u kojoj su se natjecali učenici do 25 godina Monika Popović iz klase Vilijane Šugar osvojila je treću nagradu i drugo mjesto. Natjecanje je ocjenjivao žiri kojim je predsjedavao Marjan Krajna, a ostali članovi bili su Nikola Jankov, Đeni Dekleva Radaković i Volodimir Balyk.

- Dugo sam u ovoj školi, ali ne sjećam se da je na državnom natjecanju naš harmonikaški odjel imao toliko nagrada. Djeca koja dolaze na regionalna natjecanja već pokazuju fascinantan nivo muziciranja, svi su vrlo vrijedni i talentirani pa je iz regionalnog natjecanja s tako puno učenika plasirati se na državno natjecanje jako veliki uspjeh i učenika i mentora. Za državno natjecanje treba još više vježbanja i rada na programu, što učenicima osnovne škole i nije uvijek lako, a i treba reći da se s godinama program mijenja i učenici osnovnih škola danas već na natjecanjima sviraju ono što je nekada bio program u srednjim školama, kazala je Sanja Radetić Fatorić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta pri kojemu škola djeluje. Učiteljice Lovrečić i Ignjatović istaknule su i dobru suradnju s pulskom glazbenom školom čiji su učenici također bili na natjecanju i ostvarili izvrsne rezultate, pa su istarski harmonikaši na natjecanju bili pravi tim.

Najbolje porečke harmonikaše ovaj vikend očekuje još jedno važno gostovanje, pozvani su naime, u mađarske gradove Keszthely i Heviz gdje će se predstaviti na dva koncerta u tamošnjem dvorcu i kulturnoj sali.  (V. HABEREITER)

Uspješni pulski učenici

Što se tiče učenika pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, u disciplini harmonika u prvoj kategoriji učenik Ivan Peruško (nastavnik Andrej Pezić) osvojio je drugu nagradu s 97,83 boda.

Učenica Chiara Moscarda (nastavnik Andrej Pezić) osvojila je drugu nagradu s 97,35 bodova, a Adriana Miletić (nastavnik mr. art. Volodimir Balyk) osvojila je treću nagradu s 94,50 bodova. U petoj kategoriji Noel Dožić (nastavnik Andrej Pezić) osvojio je prvu nagradu s 99,55 bodova što je ujedno i najbolji rezultat od svih natjecatelja u svim kategorijama. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter