Porečki gradonačelnik o kapitalnim projektima

Edi Štifanić (J. PREKALJ)
Edi Štifanić (J. PREKALJ)

Izgradnja kanalizacijske mreže i sustava za pročišćavanje otpadnih voda, nove škole na Finidi i dogradnja škole u Žbandaju te južnog kraka obilaznice i državne ceste D75 bile su glavne teme konferencije za novinare porečkog gradonačelnika Edija Štifanića.

Govoreći o sustavu izgradnje kanalizacijske mreže, gradonačelnik je podsjetio da je riječ o projektu teškom oko 67,18 milijuna eura kojim će biti obuhvaćeno 28 naselja porečkog priobalja te rekonstruirati postojeća mreža, što će se najvećim dijelom financirati iz europskih fondova. Štifanić je pojasnio da će se za ovaj projekt raspisati pet natječaja, od kojih je trenutno do 20. prosinca otvoren onaj za nadzor, idući tjedan izaći će natječaj za izgradnju kanalizacijskog sustava, a u siječnju za rekonstrukciju kanalizacijske mreže. Završetak cijelog projekta predviđen je krajem 2016.

Što se tiče izgradnje škole i sportske dvorane na Finidi i dogradnje područne škole i sportske dvorane u Žbandaju, porečki gradonačelnik je rekao da će one biti izgrađene u sklopu projekta javno-privatnog partnerstva, koji će se danas naći pred Županijskom skupštinom, a kasnije i na Gradskom vijeću. Radovi na oba objekta trebaju biti gotovi do 1. rujna 2016. Riječ je o projektu teškom 63 milijuna kuna za školu i dvoranu na Finidi, kapaciteta 480 učenika, i od 13 do 14 milijuna kuna za školu i dvoranu u Žbandaju, kapaciteta sto učenika. Privatni partner izgrađuje školu, a vremenski rok uključuje dvije godine za pripremu i 25 godina uporabe izgrađenog projekta, koji će u upotrebu ući 1. rujna 2016. U financijskoj će konstrukciji država sudjelovati sa oko 55, županija s 35 i grad s deset posto udjela. Za Grad Poreč ta će naknada iznositi 4,7 milijuna kuna godišnje s PDV-om.

Treći važan projekt je rekonstrukcija državne ceste D75 od Stancije Vodopija do rotora kod Lacopa i izgradnje južnog kraka porečke obilaznice od rotora Varvari do Košambre, projekti teški oko sto milijuna kuna, koji će najvećim dijelom financirati Hrvatske ceste. Natječaj za rekonstrukciju ceste otvoren je do 27. prosinca, a uključit će i izgradnju fiksnog rotora na Finidi te jednog u Špadićima. U siječnju će krenuti natječaj za južni krak obilaznice za koji su pripreme trenutno odvijaju usporeno zbog arheoloških radova. Grad je kandidirao i prošao s ovim projektima kod HC-a jer je imao riješene imovinskopravne odnose i gotove projekte.

Nakon turističke sezone iduće godine kreće se u izgradnju kraka obilaznice od Košambre prema Molindriju, s dva rotora u Plavoj i Zelenoj laguni, čiju izgradnju plaća turistička tvrtka Laguna Poreč. Osim toga, u idućoj godini kreće i izgradnja ceste od Žatike prema Košambri te izgradnja pretovarne stanice koja će se financirati u suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter